Kad je Ana Roš prije dvije godina otvarala ljubljanski bistro JAZ, koji će ove godine doživjeti i svoju porečku inkarnaciju, velika slovenska chefica često je koristila engleski pridjev yummy. Gospođa Roš govorila je da gosti sve više žele yummy okuse i da “Jaz mora biti yummy”.
Yummy označava relativno jednostavna ili naizgled jednostavna, slasna jela u kojima je okus najvažniji, od kojih se oblizujete i stalno hoćete još sve dok se ne prejedete. U izvedbi talentiranih chefova yummy jela uvijek dolaze s maštovitim pomacima.
Tipični noviji primjeri yummy jela u Teslinoj, glavnoj zagrebačkoj restoranskoj ulici, ovog su proljeća preslasni burek s janjetinom i “lazanje” s jelenom i divljim šparogama Vinodolova još uvijek mladog chefa Kristijana Godinića O najboljem bureku u Hrvatskoj pisali smo prije nekoliko tjedana, a ovog smo ponedjeljka probali i Godinićeve “lazanje”.
“Lazanje” pišemo pod navodnicima jer u Godinićevoj verziji izgledaju više kao savijača nego kao klasične lasagne. Ali okusi su veličanstveni. Snažno, krepko, tamno mljeveno meso jelena fenomenalno se složilo s umjerenom gorčinom i hrskavom teksturom divljih šparoga; dobro dozirani medvjeđi luk dao je “lazanjama” kompleksni visoki notu dok je krema od gljiva povezala i umirila sve ove žestoke okuse i arome. “Lazanje” s jelenom, divljim šparogama i medvjeđim lukom aktualni su šampion yummy hrane u centru Zagreba. Uz ovo izvrsno jelo pili smo Kozlovićev Teran u 2022. još mlad, ali dovoljno otvoren i sočan, da bi se dobro slagao s jelenom i gljivama.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.