Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

MERCEDESI HRVATSKE HRANE Evo liste delikatesa koje funkcioniraju kao neprijeporni statusni simboli hrvatske prehrambene industrije i manufakture

Što Mercedes čini Mercedesom? Besprijekoran imidž, visoka cijena, visoka kvaliteta i ne posve laka dostupnost luksuznijih modela.  Zato je Mercedes neupitan statusni simbol svijeta automobila. Što čini Rolls Royce statusnim simbolom? Isto što i Mercedes, ali na značajno višoj razini, s puno osobnijim pristupom kupcu i s vrlo mnogo ručnog rada u proizvodnji, osobito u dovršavanju automobila.

Zato je Rolls ultimativni statusni simbol u svijetu automobila. Statusni simboli podjednako funkcioniraju u modi (od Briona do Chanela), zabavnoj tehnici (Bang&Olufsen), satovima,  jakim pićima, luksuznim vinima ali i u svijetu hrane.

Pokušali smo stoga sastaviti prvu listu hrvatskih prehrambenih proizvoda koji mogu postati statusni simboli. Glavni su kriteriji visoka kvaliteta, originalnost, ugled u uskoj zajednici konosera i relativna nemasovnost proizvodnje. Cijene moraju biti razmjerno visoke, a lista kratka.

1. Taman, čokolade

taman-serija-2-3

Ova minijaturna zagrebačka manufaktura proizvodi daleko najbolje i najoriginalnije čokolade ikad napravljene u Hrvatskoj. Čokolade Taman prodaju se u vinotekama Moments, a pojedine edicije poput čokolade od indijskog kakaa, toliko su rijetke da uopće ne dolaze u maloprodaju.

2. Belić, maslinova ulja

belic-esplanade

Monosortna ulja Duilija Belića već se dvadesetak godina kontinuirano drže u najužem kvalitativnom vrhu istarske i hrvatske scene maslinovih ulja.

3. Nai 3,3 maslinova ulja

nai-ulje

Nai 3,3 obitelji Morović, vlasnika dugootočkog luksuznog hotela Ville Nai, najnagrađivaniji je hrvatski brend maslinovih ulja.

4. Chiavalon, maslinova ulja

chiavalon-ulja

Braća Sandi i Tedi Chiavalon izgradili su tržišno najzaokruženiji brend maslinovih ulja u Hrvatskoj. Ulja su također standardno odlična. 

5. Ipša, maslinova ulja

Ulja jednog od poznatijih istarskih tartufara, osobito frantoio i bjelica, znaju biti fenomenalna. Klaudio Ipša proizvodi i odlična vina.

6. Domagoj Škoda, Paški sir

Sirevi Domagoja Škode imaju intenzivan okus ovčjeg mlijeka, otočkih trava i cvijeća. Škoda je kvintesencija paškog sira.

7. Kumparička, kozji sirevi 

Kumparička je već dugo sinonim za apsolutnu originalnost, najvišu kvalitetu, najsnažnije okuse ali nažalost i za vrlo uvjetnu dostupnost.

8. Latus, Orbani

latus-maja

Orbani je dugo odležavani  kravlji sir privatne mljekare iz Orbanića blizu Žminja. Orbani se okusom i teksturom može uspoređivati s pet godina starim parmezanima.

9. Belje, Crni kulen

kulen-kocke

Crni kulen proizvodi se od mesa čistokrvnih, certificiranih crnih slavonskih svinja koje žive u poluslobodnom uzgoju na rubu Kopačkog rita. Crni kulen uvjerljivo je najbolji hrvatski suhomesnati proizvod.

10. Filipec, Samoborska muštarda

Obitelj Filipec proizvodi daleko najukusniji kondiment dosad napravljen u Hrvatskoj. Samoborska muštarda može se uspoređivati s vrhunskim francuskim kondimentima baziranim na gorušici.

11. Volim ljuto, The Reaper

The Reaper je opasan za rukovanje, doslovno bolno ljut i nenadmašno ukusan. Sastoji se od 85 posto fermentiranog čilija Carolina Reaper s dodatkom octa, soli i začina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.