Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sinoć je na spektakularnoj večeri u Cap Aureu predstavljena Punta Greca iz 2022. Najbolja dosad

“Ovo vino svojom preciznošću, elegancijom i čistoćom voća predstavlja jednu novu razinu za ukupnu hrvatsku proizvodnju crnih vina,” rekla je Daniela Kramarić, svojedobno četvrta najbolja sommelierka Europe, opisujući Punta Grecu iz 2022. godine.

Nova Punta Greca predstavljena je u srijedu navečer u rovinjskom Cap Aureu, jednom od tri ili četiri najbolja hrvatska modernistička restorana. Cap Aureo i njegov chef Jeffrey Vella 2022. i 2023. pobijedili su u izboru Kulta Plave Kamenice za Restoran godine i za Chefa godine. O Punta Greci prvo su govorili Medein glavni enolog Marko Krstačić i Milan Budinski, glasoviti enolog konzultant, koji se pridružio Medeinom timu 2021. godine.

Tim iza Punte Grece: Marko Krstačić, Sandra Marček, Kristijan Floričić i Milan Budinski

Krstačić je detaljno opisao povijest nastanka Punta Grece, uvjerljivo najboljeg hrvatskog merlota, dok je Budinski govorio o specifičnostima, osobito geološkim, ovog najjužnijeg istarskog vinograda, kao i o posebnim vinogradarskim i vinarskim postupcima koji su doveli do zaista trijumfalne Punta Grece iz 2022. Sommelierska šampionka Daniela Kramarić, vlasnica opatijskog Plavog podruma, nadahnuto je opisala Punta Grecu kao vino neusporedive elegancije, preciznosti, čistoće voća i svježine, ali i visoke koncentracije. Nova Punta Greca podjednako je moćna i elegantna. Na Punta Grecinoj večeru u Cap Aureu okupilo se mnogo ljudi iz vrha istarskog ugostiteljstva i hotelijerstva, poput Tulia i Rite Fernetich, Marine Gaši i Sandija Parisa.

Chef Jeffrey Vella i pastry chefica Maša Salopek (ex Hiša Franko i Plavi podrum ) pripremili su izvrsnu večeru, na kojoj su se osobito istakli ragu od mladog boba, dagnje s celerom pečenim u soli, potrbušina plave tune s maslačkom i ndujom od tune i janjetina s cijelim tartufom u misu, lazanjama od janjeće kobasice i najukusnijom, najhrskavijom janjećim kožom koju smo probali za dugo godina. Bajkoviti bombon od čokolade i rogača gospođe Salopek izvrsno se složio s Punta Grecom iz 2019. natočenom iz jeroboama. Osim Punta Grece iz 2022, 2020. i 2019. pili su su šampanjac Nicolas Maillart Platine, Medeina Malvazija iz 2024. i Malvazija Montiron iz 2022, koja je na Decanterovim Svjetskim nagradama osvojila 94 boda. S Punta Grecom iz 2022. vodnjanska Medea postavila je nove, veoma visoke standarde u proizvodnji crnih vina u Hrvatskoj. Riječ je o ozbiljnom svjetskom vinu, koje je sinoć promovirano na svjetski relevantnom nivou.

Fotografije/Merlo de Graia

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.