Niti jedan segment ugostiteljskog posla ne bilježi takvu ekspanziju kao craft pekarnice. U Zagrebu trenutno radi točno 21 zanatska pekarnica (ako se preko noći nije otvorila još koja). Bread Club ima devet ekspozitura, Noel Bread & Deli četiri, Korica tri, Boogie Lab dvije, Kukuriku dvije i Salo jednu. Ovi lokali ne bave se samo pečenjem kruha i peciva nego imaju širi gastronomski program, od izrade sendviča do visokospecijaliziranih pekarskih žanrova.
Mnogi rade kao kafići, poput sjajno uređenog Bread Cluba u Frankopanskoj ili bistroi poput redovito punog Sala na Opatovini, dok je Boogie po broju izdanih računa na obje lokacije uvjerljivo najuspješniji restoran u Zagrebu, vjerojatno i u Hrvatskoj ne računajući Batak i McDonald’s. U čemu je tajna uspjeha zagrebačkih zanatskih pekarnica?
U kombinaciji masovne dostupnosti i relativno visoke kvalitete. Zanatske su pekarnice, premda bitno skuplje od masovnih pekarnica, i dalje jeftine u usporedbi sa svim drugim ugostiteljskim žanrovima. U superpopularnom Budweiseru osrednja pizza i pivo koštat će vas više od 15 eura. Za petnaestak eura u Salu se možete prejesti izvrsnog soparnika, još bolje viške pogače i odlične sirnice ili najboljih štrukli u gradu. Zanatske su pekarnice hit jer nude ozbiljnu gastronomiju (vrhunski kruh definitivno jest gastronomija) koja je dostupna baš svakome.
Drugi razlog procvata zanatskih pekarnica jest njihova demokratičnost. U Boogie Lab možete doći samo na kavu i croissant, možete sjediti na terasi i čitati vijesti uz čašu vrhunskog pjenušca, možete obilno ručati po prijateljskim cijenama, a možete i naprosto kupiti kruh za doma. Ova je vrsta slobode izbora iznimno važna i pridonosi masovnoj popularnosti zanatskih pekarnica. I treće, Hrvati su se već davno navikli hraniti u pekarnicama, i to lošim pekarnicama. Čim su se pojavile dobre zanatske pekarnice, logično je da su mobilizirale određeni broj svakodnevnih kupaca Mlinara i Pan Peka koji su sada dobili nove, neusporedivo bolje proizvode koji im bez opterećivanja budžeta ispunjavaju stare navike.
Pitanje je, naravno, hoće li se zagrebački val zanatskih pekarnica snažnije proširiti cijelom Hrvatskom, osobito obalom. Bread Club u Rovinju? Boogie u Splitu?
Zašto ne?
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.