Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DOBRA VIJEST Bastian je proizveo još jedan odličan Rose. Loša vijest: nema ga baš mnogo

bastian-rose

Hrvatske su vinarije u svega pet ili šest godina svladale vještinu proizvodnje svjetski konkurentnih modernih suhih rosea. Zaista nema nikakve bitne razlike u kvaliteti bazičnih provansalskih rosea i bazičnih mladih hrvatskih rosea. Oboje su voćno cvjetni na nosu, uglavnom posve suhi, čvrsto strukturirani i gastronomski versatilni.

Oboje vrijede između 87, 88 i 90 bodova. Naravno, kompleksniji, skuplji i odležani provansalski rosei ne spadaju u ovu kategoriju vina baš kao ni vrhunski rosei s Pelješca ili rijetki odležani hrvatski i bosanskohercegovački rosei poput Bastianova Petra’s Rosea ili odličnog rosea Knebu iz 2022. godine.

Hrvatski su rosei osvojili više nagrada na međunarodnim prvenstvima ružičastih vina, i to baš u konkurenciji francuskih rosea, dok je Fakinov rose nedavno dobio zlatnu medalju na ocjenjivanju u Teksasu. A neke od suvremenih, novih hrvatskih vinarija istaknule su se baš izvrsnim roseima.

Karakterističan je primjer bujski Bastian, čiji se prvi Rose, pušten na tržište prije nekoliko godina, odmah počeo uspoređivati s glasovitim Miravalom, ne samo zbog gotovo iste boce nego baš zbog te bitne unutarnje značajke koja povezuje lepršavost, razigranost i ljetnost s karakterom ozbiljnog vina.

Ovih smo dana probali novi Bastianov Rose iz 2024. godine, koji je uobičajeno odličan i šarmantan. Novi Bastianov Rose veoma vješto ujedinjuje svježinu i zrelost . On ima blagih 12 posto alkohola, što upućuje da se grožđe bralo rano u ionako ekstremno ranoj berbi; okusi, međutim, pokazuju da je grožđe u vrijeme berbe svejedno bilo solidno zrelo. Za vrhunski je rose, kad je riječ o terminu berbe, najvažnije pogoditi trenutak koji spaja naglašenu svježinu s dojmom zrelosti.

Novi Bastianov Rose miriše na crveni ribiz, s nijansama šumskih jagoda, crvenog grejpa ali i s herbalnim elementima tipičnima za cabernet franc. Bastianov se Rose sastoji od 70 posto merlota i 30 posto cabernet franca. Ovo elegantno ljetno vino probali smo uz Valancay sa džemom od ogrozda, što je iznimno kompleksan pairing koji je neočekivano dobro funkcionirao. Ako bilo koji rose može pratiti tako zahtjevnu kombinaciju okusa, lako mu je i s puno jednostavnijim jelima, od pizze i roštilja do parmigiane, salate Cezar, pečenih paprika, gazpacha, salate Niçoise i vrtnih šparoga na žaru (divlje su preopore). Dobra je vijest da je Bastian uspio proizvesti još jedan izvrsni Rose. Loša je vijest da su količine ograničene, jer je lanjska berba, znamo, bila količinski siromašna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.