“Iskreno vjerujem da je koncept JAZ by Ana Roš perfektan model za uživanje i opuštanje u slobodno vrijeme. Riječ je o modernom pristupu objedovanju i dijeljenju, o mjestu gdje se možete opustiti, slušati glazbu, uživati u odličnim koktelima i u vrhunskoj hrani,” rekla nam je u subotu Ana Roš, vlasnica i chefica Hiše Franko, jedinog restoran s ovih prostora koji ima tri Michelinove zvjezdice, i omiljenog ljubljanskog bistroa JAZ u kojem vikendima jedu mnogi Zagrepčani.
Gospođa Roš, jedna od najboljih svjetskih chefica unatrag desetak godina, u Poreču otvara svoj prvi hrvatski restoran JAZ, u suradnji s velikom istarskom hotelskom korporacijom Valamar. “Otvaranje u Poreču za mene je veliki iskorak,” kaže chefica Roš, “Valamar je odličan partner. Oni znaju što znači riječ gostoprimstvo. A ja sam zaljubljena u Istru i Jadransko more, pa se jako veselim što ću prilagoditi koncept ljubljanskog JAZ-a ovom novom istarskom, porečkom JAZ-u.”
Ana Roš opisala je i kako je uspostavila suradnju s Valamarom: “Kad su ljudi iz Valamara došli u u Ljubljanu, u JAZ by Ana Roš, kušali hranu i osjetili atmosferu mog bistroa, rekli su mi da baš to žele za svoj novi gastronomski projekt u Poreču. I tako je započela priča o JAZ-u u Poreču. I o jednom dugom i lijepom prijateljstvu”.
JAZ by Ana Roš otvara se u prosincu ove godine u velikom reprezentativnom prostoru na samom rubu porečke Rive, u blizini restorana Divino i Sv. Nikola. Ana Roš otvorila je bistro JAZ prije manje od dvije godine u strogom centru Ljubljane. JAZ se odmah uvrstio među najpopularnije i najbolje restorane slovenskog glavnog grada. U JAZ-u smo ručali u studenom 2023. Kamenice s čilijem, borovim uljem, korijanderom i zelenim jabukama uvjerljivo su najaromatičnije školjke koje smo probali u ovom dijelu svijeta, dok parmigiana s maslacem od kikirikija, pireom od patlidžana i kremom od crnog češnjaka spada u globalne bistronomske trijumfe.
Ljubljanski JAZ, napisali smo u naslovu recenzije, definitivno je najbolji bistro u krugu od barem 500 kilometara oko Zagreba. I sad se zaista sjajni JAZ otvara u Poreču, što je gigantski dobitak za istarsku gastronomsku scenu. Valamar je tako poslije braće Cerea, koji vode restoran na Sv. Nikoli, sada doveo još jednu cheficu s tri Michelinove zvjezdice u Poreč, grad koji je do prije nekoliko godina bio sinonim za gastronomsku pustinju. A u ožujku iduće godine u Poreču se otvara luksuzni hotel Pical s nizom restorana; koliko znamo, bar jedan od Picalovih restorana trebao bi voditi renomirani strani chef s Michelinovim zvjezdicama.
Valamar očigledno pretvara Poreč u jednu od gastronomskih prijestolnica Istre što je, uostalom, jedini ispravan put za razvoj porečkog turizma. Važno je naposljetku spomenuti da JAZ nije okrenut samo porečkim gostima nego i lokalnoj zajednici, jer će biti otvoren veći dio godine.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.