
Pince i panettoni istisnuli su kuglofe iz zagrebačkih blagdanskih običaja, ali jedna talijanska slastica tek ispituje teren. Uskršnje colombe. Kao što se u talijanskim običajima panettone poslužuje i poklanja za Božić, colomba se jede i poklanja za uskrs. Bliska slastičarska rođakinja panettonea, od njega se prvenstveno razlikuje oblikom.
Dok se panettone oblikuje kao veliki kruh kako se i zove, colomba dolazi u obliku golubice kao simbol mira. Radi se od istog slatkog masnog dizanog tijesta, istom kompliciranom višednevnom procedurom pet zamjesa i više od 40 sati fermentacije koja zahtijeva mnoga tehničkih znanja, čvrsti prirodni matični kvas (lievito madre) i najbolje sastojke, sam što se u colombu umjesto grožđica stavlja kandirana narančina korica. Tradicionalno. Danas više nema pravila, u colombe i panettone stavlja se sve moguće sušeno, kandirano i macerirano voće, korice citrusa, čokolade, oraščići i kreme.
Još jedna specifičnost colombe je glazura s bademima koja mora biti perfektna zbog colombinog kompliciranog oblika i površine. Napraviti zaista izvrsnu colombu jednako je teško kao napraviti izvrstan panettone a colomba još nije postala must na hrvatskim blagdanskim stolovima, pa ne čudi što se gotovo nijedna od hrvatskih zanatskih pekarnica ni slastičarnica nije upustila u avanturu pripreme colombi. Moglo ih se kupiti, čak i u vrlo luksuznim izdanjima, u boljim hrvatskim delikatesama.
Ovaj trend, međutim, već drugi Uskrs zaredom mijenja lanac pekarnica Dubravica. Dubravica već godinama intenzivno razvija svoje više linije proizvoda. Počeli su angažmanom najpoznatijih hrvatskih chefova, pa i onih s Michelinovim zvjezdicama, koji su radili recepte za njihove sendviče, nastavili su izuzetno uspješnom suradnjom s Andreom Tortorom, jednim od najvećih talijanskih majstora panettonea (Dubravica sada radi i vlastiti vrhunski panettone), razvili su svoj sourdough kruh, a ove godine ponovno imaju i fenomenalne colombe.
Dubravica radi dvije vrste colombi, tradicionalnu s narančom i čokoladnu. Dubravičine colombe su perfektnog oblika i proporcija, kad ih otvorite zamiriše cijela kuća, tijesto je tehnički na izuzetno visokoj razini, pravilno fermentirano, krcato svježih okusa jaja, maslaca, vanilije i citrusa. Colombe se lako i uredno režu, tijesto se lijepo razdvaja, meko je i sočno, topi se ustima da upotrebimo taj zamorni ali točan izraz. Colomba od čokolade prirodno je nešto teža, rade je s kvalitetnom čokoladom pa nije preslatka i zadržava sve elemente teksture klasične colombe. Glazure su perfektne, ravnomjerne, ukusne i uljepšavaju stol. Rad koji Dubravičin proizvodni tim na čelu s Krunoslavom Mikelecom ulaže u vrhunsko pekarstvo i slastičarstvo, a posebno njihovi sjajni rezultati, pokazuju da u Hrvatskoj gastronomiji, ni u jednoj kategoriji nema realnih ograničenja u postizanju najviše kvalitete.
Dubravičine colombe proizvode se u vrlo ograničenim serijama i mogu se kupiti samo na odabranim lokacijama; u Dubravica pekarnicama u Gajevoj, Point centru, na Autobusnom kolodvoru, u Pothodniku, City Centru One East, Martićevoj i u zaprešićkom Marlesu. Obje colombe imaju po 750 grama. Klasična colomba košta 27 eura, a čokoladna 29 eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.