Saša Pribičević je jedan najboljih poznavatelja japanske kuhinje u Hrvatskoj. Nakon što je napustio lošinjski Matsunoki, gospodin Pribičević je prije nekoliko godina preuzeo rovinjsku ispostavu zagrebačke Tekke, najboljeg japanskog restorana u Hrvatskoj.
Hrvatska je puna sushi barova i sushija na menijima, ali kvalitetan sushi ekstremno je rijedak. Pogotovo sushija koji se priprema gastronomski promišljeno kao u rovinjskoj Tekki. Sve što smo probali ovog vikenda u Tekki je bilo na uzorno visokoj razini. Tekka u Rovinju je drukčija od Tekke u zagrebačkoj Radničkoj, što se vidi po kraćem jelovniku i spajanju istarske i japanske kuhinje u nekim jelima. Rezultati su izvanredni. U nekim su jelima, doduše začini o okusi nabalansirani, a balans i mjera ključni su u japanskoj kuhinji.
Pozdrav iz kuhinje u formi rezanaca od kupusa u beurre blancu odlično je i lagano otvorio večeru. Tekkin jelovnik sadrži različite klasike koje nude gotovo svi japansko-kinesko-azijski restorani, pa smo se odlučili na nekoliko znanih jela da bismo zapravo vidjeli kako ta jela mogu izgledati kad prođu kroz ruke ozbiljnog chefa poput Saše Pribičevića. Za predjelo uzeli gyoze i spring rolice. Spring rolice punjene kozicama, piletinom i mladim lukom jedno su od onih jela koja djeluju instantno poznato, ali su u Tekki napravljene na višoj razini. Gyoze su se pak pokazale mrvicu problematičnije zbog začina koji je jednostavno pojeo meso goveđeg repa i kelj. Ni inače osvježavajući creme fraiche ovdje nije bio od pretjerane pomoći. Sushi je zato bio bez ijedne greške.
U Tekki se poslužuje sushi s kompaktnom rižom temperature tijela i svaki se naravno radi po narudžbi. Naši hosomaki od tune i nigiri od potrbušine tune jednostavno su se topili u ustima. Ni nigiri od brancina nije zaostajao. Tekka Rovinj jedan je od svega nekoliko zaista dobrih sushi restorana u Hrvatskoj. Glavna jela su veoma privlačna, ali smo se i ovdje odlučili zadržati na klasicima. Wok s teletinom srčanih okusa došao je s jednima od najboljih noodlesima koje smo probali u zadnjih nekoliko godina i izvrsno pripremljenim mesom kojemu je umak od kamenica dao zdravu dozu umamija.
Otkoštena rebra boškarina imala su fenomenalnu slatkastu glazuru od sojinog umaka čime je ovo istarsko jelo uklopljeno u japanski kod. Zanimljiva sarmica od kelja i gljiva dala je potreban kontrast malo jačoj, nijansu preslatkoj glazuri. Za deserte, koji zvuče veoma dobro, nažalost nismo imali snage. Sve ostalo u Tekki funkcionira na razini Michelinovih restorana. Servis je brz i efikasan, dok je vinska lista prilagođena žanru, s pristojnim cijenama za hotel s pet zvjezdica. Upravo zbog toga je Tekka Rovinj za vikend bila puna do zadnjeg mjesta i to ne samo zbog Weekend Food Festivala.
U Tekki se mogao vidjeti velik broj stranih i domaćih turista koji su trošili puno novca na vino i koktele. Što jasno pokazuje da se turističke destinacije moraju pametno izgraditi kako bi produžili predsezonu. Hoće li se to nastaviti i tijekom pune turističke sezone ili je ovo zadnje trošenje pred očekivanu globalnu recesiju izazvanu trgovinskim ratovima i nesigurnošću, tek treba vidjeti. Račun za dvoje platili smo 170 eura.
Hotel Lone, ulica Luje Adamovića 31, Rovinj
HRANA 4/+4 VINO 4 SERVIS 4 AMBIJENT 4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.