Podsjetnik: U Zagrebu je prije nekoliko tjedana otvorena pizzeria Lata, u vlasništvu obitelji koja vodi renomirani restoran Mašklin i Lata. Nedugo poslije otvorenja, otišli smo ondje na ručak. Lokal je odlično uređen, osoblje ljubazno, sastojci za pizzu dobri, ali je tijesto bilo grozno, debelo pola centimetra, žilavo i gotovo mlako. Podsjećalo je na pizzu iz loših pekarnica.
Zaplet: Pitali smo jednog od vlasnika, vrlo simpatičnog mladog čovjeka, kakav je to stil pizze. Rekao nam je da Lata peče romane. Odovorili smo da pizza koju smo dobili sigurno nije romana. Romana mora biti jako tanka. Gospodin je ponovio: “Ali nama su rekli da to jest romana.” Zatim smo pitali je li možda moguće da je pizza bila zamrznuta, i da li se tijesto za pizzu zaista radi u Lati. Rekli su nam, decidirano, da tijesto nije bilo zamrznuto i da se priprema na licu mjesta, u pizzeriji.
Flashback: Pizza u Lati podsjetila nas je na jednako grozno tijesto, koje je također stizalo na stol polutoplo, u davno propaloj pizzeriji LaVerna u Tkalčićevoj. Samo što je osoblje LaVerne mislilo da peče napoletanu.
Rasplet : Nekoliko dana poslije naših tekstova o Lati i zlim nemilosrdnim konzultantima za pizzu koji su vlasnicima Late rekli da njihova pizza pripada žanru romana, Index.hr je objavio tekst u kojem jedan od osnivača Late, valjda poslije konzultacija s konzultantima, vrlo precizno kaže kako se radi Latino tijesto za pizzu.
Prvo, Latino tijesto proizvodi se od sojinog, rižinog i pšeničnog brašna. Već to nema nikakve veze ni s romanom ni s napoletanom. Drugo, poslije fermentacije Latina pizza peče se do 60 posto, a zatim se šokira (zamrzava). Nama su, pak, u Lati decidirano rekli da rade pizzu na licu mjesta i da tijesto nije zamrznuto. Indexu su pak priznali da se tijesto peče unaprijed, do 60 posto, i da se zatim zamrzava. Ukratko, Lata pod restoransku pizzu prodaje polugotovi zamrznuti pekarski proizvod, baš kao brojne zagrebačke pekarnice.
Dva pitanja: Prvo, zašto bi bilo koji gost u pravoj pizzeriji naručio polugotovi, unaprijed polupečeni a zatim zamrznuti proizvod koji, usput govoreći, nije bitno jeftiniji od pizze u najboljim zagrebačkim pizzerijama?
Drugo, zaista nas zanima tko su ti nemilosrdno zločesti konzultanti, koji su vlasnicima Late uvalili polugotovu, polupečenu pa zamrznutu pizzu od sojinog, rižinog i pšeničnog brašna i to pod pizzu romanu? Jer, vlasnici Late sigurno nisu krivi za taj industrijski bastard. Oni su nam zaista iskreno pretprošlog ponedjeljka rekli da peku romanu.
Poželjni epilog: Možda bi bilo najbolje da Lata hitno pronađe vrhunskog pizzaiola i da počne peći pravu pizzu. Lokal je predobro uređen i nalazi se na frekventnoj lokaciji što znači da ima puno šanse da uz dobru pizzu dugoročno uspije.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.