Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kiyomi uvodi novi, četverosljedni sushi meni za 30 eura po osobi. Prilično je ukusan i zasitan

U petak smo u zagrebačkom Kiyomiju probali novi posebno meni najambicioznijeg zagrebačkog fusion restorana. Meni se zove Umi, temelji se na sushiju i općenito na sirovoj ribi, s miso juhom kao uvodom.

Poslije ukusnog fino umamiziranog misa, donijeli su nam handroll sushi. Što u Kiyomjevu rječniku znači handroll sushi?

Handroll sushi izgleda kao veliki nigiri a ne kao rolica, pokriven još većom kriškom tune ukrašene tartarom od tune, poslužen na listu nori alge. Ovaj oveći sushi atraktivno je prezentiran i prepun dosta snažnih, distinktivnih ali neagresivnih okusa. Slijedi chirashi. Chirashi sushi format je koji gotovo da ne postoji u Hrvatskoj. U Zagrebu jedini Kiyomi priprema propisni chirashi, dok ga Tekka, zanimljivo, nikad nije imala na meniju.

Chirashi se sastoji od riže za sushi, na kojoj su položeni rezovi riba za sashimi ukrašeni zelenim elementima poput edamamea.

Naš je chirashi među ostalim sadržavao izvrsnu jegulju i vrlo, vrlo dobru tunu. Chirashi je ukusan, lijep i zasitan. Tartar od tune četvrti je slijed Umija, novog Kiyomijeva menija. Radi se o dosad najljepše prezentiranom tartaru od tune u Hrvatskoj, a konkurencija je ogromna jer tartar od tune drži valjda  svaki treći restoran u zemlji. Tartar od tune blago je pikantan, teksturalno ugodno kremast, bez prejakih začina, s dosta čistim okusom tune.

Umi košta 30 eura po osobi, što predstavlja više nego dobru vrijednost za novac; u većini upmarket japanskih restorana za 30 eura gost dobije četiri, najviše pet manjih nigirija s tunom ili jeguljom. Uz Umi pili smo izvrsni blanc de noirs vinarije Serge Matthieu iz Aubea. Serge Matthieu obiteljska je šampanjerija koja je 2023. godine dobila biodinamički certifikat. Čaša ovog odličnog gastronomskog šampanjca u Kiyomiju košta samo 11 eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.