Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova Bastiànova Malvazija, najuspjelija dosad, potvrđuje sve vrline lanjske berbe

Od listopada do kraja ožujka probali smo više od 300 uzoraka bijelih vina iz različitih hrvatskih vinogorja. Općenito govoreći, riječ je o najboljoj berbi za bijele sorte u cijeloj zemlji, od Iloka do Buja unatrag više od deset godina, pod uvjetom da vinogradari nisu kasnili s branjem.

Lani se moralo brati rano jer je grožđe iz dana u dan postajalo sve zrelije, a pH je u većem dijelu hrvatskih vinogorja počeo naglo rasti. Vinarije koje su pogodile optimalan trenutak berbe kad je grožđe bilo vrlo zrelo a opet je imalo još dovoljno kiseline, proizvele su prvorazredna vina. Bastiàn iz Buja primjer je iznimno uspješnog vina iz lanjske berbe. 

Bastiànova osnovna Malvazija u samo se nekoliko godina uvrstila među najtraženije na tržištu, u čemu je važnu ulogu odigrala sommelierka i vlasnica Plavog podruma Daniela Kramarić, koja je preklani proglasila Bastiànovu Malvaziju šlagerom sezone. Bastiànova su prva vina istodobno dobila više domaćih i međunarodnih nagrada.

Bastiànove su Malvazije dosad bile lepršave, precizne, fino balansirane, umjereno aromatične i naglašeno lakopitke. Malvazija iz 2024. zadržala je sve te značajke, ali je dobila i jednu novu dimenziju; ona je osjetno zrelija i slasnija od svojih prethodnica, s duljim i intenzivnijim okusom. Bastiàn je iskoristio prednosti lanjske berbe i perfektno zrelo grožđe pretvorio u vino iz kojeg doslovno pršti dugo, toplo ljeto. Bastiànova nova Malvazija, kao i niz drugih bijelih vina iz lanjske berbe, nužno je koncentriranija, jer su prinosi bilo niži. Što znači da će i Bastiànu kao i drugim najtraženijim istarskim brendovima, biti teško zadovoljiti potražnju, pogotovo ako turistička sezona bude dobra.

Odličnu Bastiànovu Malvaziju iz 2024. godine kod kuće smo kušali uz Ortizovu konzerviranu tunu, Gotovinine slane srdele i marinirane inćune, Beljski Baranjski kulen, pršut San Daniele i nekoliko sasvim različitih sireva, od odležanog cheddara do mladog chevrea. Uz sve se ove relativno snažne i kompleksne okuse prilično dobro složila. Međutim, jasno je da bi Bastiànovu Malvaziju u proljeće trebao piti prije svega uz šparoge i mladi grašak, a zatim, cijele godine uz raznolike školjke, sirove kozice, bijelu ribu i laganiji sushi. Novom je Malvazijom Bastiàn zacementirao prestižni status na hrvatskoj vinskoj sceni.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.