Tajlandska chefica Pichaya Pam Soontornyanakij proglašena je najboljom cheficom na svijetu za 2025. godinu u izboru World’s 50 Best Restaurants. Pam je prva Azijatkinja u povijesti izbora koja je ponijela ovu prestižnu titulu.
Karijerni uspon chefice Soontornyanakij neki proglašavaju munjevitim jer je naizgled naglo postala globalna zvijezda, ali iza nje je više od 15 godina školovanja i rada. Iako je studirala novinarstvo, kuhanjem se počela baviti vrlo rano, s 21 godinom. Kad je definitivno odlučila postati profesionalna kuharica upisala je Culinary Institute of America (CIA) u New Yorku, jednu od najboljih kuharskih škola na svijetu, i počela učiti posao pod mentorstvom velikog američkog chefa Jean-Georgesa Vongerichtena. Pichaya Pam Soontornyanakij profesionalno se ipak odabrala realizirati u rodnom Tajlandu. U Bangkoku je otvorila restoran The Table.
Kad se 2019. oslobodio prostor u staroj zgradi kineske apoteke koju je vodila njena obitelj, Pam je u njoj sa suprugom otvorila Potong, restoran s kojim se proslavila. Potongov degustacijski meni, piše World’s 50 Best Restaurants, priča o povijesti Pamine obitelji i njenom jedinstvenom životnom iskustvu. U povijesnoj zgradi, sa stolovima na nekoliko katova, Potong je jedinstven restoran, kao i njegova 35-godišnja chefica. Pichaya Pam Soontornyanakij dosta je angažirana društveno, lani je utemeljila program stipendiranja Women for Women koji nudi stažiranja u Potongu i puno godišnje financiranje za jednu mladu ženu iz siromašnih, uglavnom ruralnih krajeva svake godine.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.