Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SOMMELIER DANIEL ČEČAVAC Na impresivnom masterclassu pijemontskih rariteta u Beču kušali smo Gajin Sorì Tildìn, Mascarella i tri Giacosina stara barola

U recentno vrijeme sve češće primjećujemo da se neka predavanja umjesto kao radionice najavljuju engleskim terminom masterclass. Premda obje riječi upućuju na određeno stručno predavanje, pojam masterclass sugerirat će znatno dublje fokusiranu tematiku. Masterclass, naime, podrazumijeva visoko intenzivno ozračje edukacije u kojem tematiku predstavlja ugledni profesionalac. Takva su predavanja najčešće najmijenjena manjim grupama, koje imaju napredna predznanja o tematici masterclassa.

U suštini, masterclass će trajati nekoliko sati i pratit će ga značajnija interakcija predavača i publike. Stoga ovdje fokus nije nužno usmjeren na predavača i njegovo znanje, već na evoluciju razumijevanja detalja tematike kako bi se kroz kritično argumentativne diskusije postigla izvrsnost. Masterclass će biti i skuplji od klasičnih predavanja, ali će nagrada će biti mnogo veća.

Prošlog mjeseca u Beču smo imali priliku prisustvovati nesvakidašnjem vinskom događaju pod nazivom Masterclass Best of Piemonte. Masterclass je organizirala poznata Bečka vinoteka May Wines, iza koje stoje supružnici Berndt i Andrea May. Gospodin Berndt May šesnast je godina obnašao vodeće funkcije J.P. Morgan banke u Austriji, kojoj je bio i generalni direktor. Kao veliki zaljubljenici u vino, bračni par May u posljednjih su 25 godina izgradili čvrste odnose s uglednim svjetskim vinarima i grupom istomišljenika koji dijele lifestyle filozofiju kolekcionarstva i uživanja u finim vinima.

Vlasnik vinoteke May Wines Berndt May i Konstantin Schindlmaisser

U klimatiziranim podzemnim prostorijama May Wines raspolaže s oko 12.000 boca vina iz regija kao što su Bordeaux, Burgundija, Champagne i Rhône. Zbog dugogodišnje suradnje s luksuznim vinskim tvrtkama LVMH i Mounier, vinoteka redovito osigurava veće količine šampanjaca Krug, Dom Pérignon, Veuve Clicquot, Ruinart i Cristal. Nedavno su sklopili i partnerstvo s renomiranom bordoškom kućom Château d’Yquem, poznatnom po nekima od najdugovječnijih slatkih vina na svijetu. Premda May Wines raspolaže i s vinima mlađih godišta, forte je na odležanim vinima najprestižnijih svjetskih vinarija, kojima je i vrijednost veća. Prosjek cijene prodane boce je oko 200 eura.

Kako bi ljubiteljima vina što više približili određenu vinsku regiju, sortu ili stil vina, May Wines u svom prostoru u bečkom trećem okrugu Landstrasse redovito organizira vinska kušanja. Jednom mjesečno na lokacijama poput austrijskih Michelinovih restorana, vile u elitnoj Bečkoj četvrti Hietzing i skijališta u Južnom Tirolu, održava se masterclass luksuznih vina koji okuplja sam vrh austrijske vinske publike. Masaterclass okuplja sudionike iz različitih područja, od uspješnih poduzetnika i direktora vodećih kompanija, do bankara i odvjetnika. Svima je cilj suvremeno ti graciozno pristupiti kušanju, analizi i uživanju vina.

Ovoga puta u centru pozornosti bila je sjeverozapadna talijanska regija Piemonte. Zime su u Piemonteu izrazito hladne, ljeta duga, a jeseni tople. Na samom jugoistoku Piemontea susrećemo Apenine, koji zajedno s Alpama stoljećima stvaraju štit ali i jedinstvenu klimu za uzgoj vrhunskog grožđa. Čak 43 posto Piemontea su planine, što ga čini najvećom talijanskom planinskom regijom.

U prijevodu “na stopama planine”, glavno sjedište Piemontea je grad Torino, a zbog geografske i kulturološke blizine s Francuskom ovo zapadno alpsko podneblje, za razliku od ostatka Italije, u mnogočemu je težilo otvorenosti i novim idejama. Sve se to odrazilo u modernijem svjetonazoru i konstantnoj tehnološkoj nadogradnji. Danas je Piemonte vodeći talijanski proizvođač vina sa zaštićenom oznakom izvornosti.

Zbog izobilja viskokvalitetnih autohtonih sorti, internacionalne sorte u Piemonteu se nisu adaptirale. Osim vina, regija je glasovita po bijelim tartufima, dok je Monviso kao jedan od najviših i najlijepših vrhova Italije bio inspiracija za logo čuvene filmske produkcijske kuće Paramount Pictures.

Piemonte je daleko najpoznatiji po sorti Nebbiolo koja je dobila ime od riječi nebbia, u prijevodu magla. Magla se lokalno pojavljuje krajem listopada za vrijeme berbe, dok se najbolje vinogadarske pozicije nalaze na većoj nadmorskoj visini poviše linije magle. Nebbiolo je crna sorta koja daje vina s povišenim kiselinama, visokim alkoholima i izrazito čvrstim, u dosta slučajeva grubim i hrapavim taninima. Intenzitet boje vina je nizak, ponekad vrlo transparentan, a njegovim odležavanjem početna crveno rubinska boja vrlo brzo evoluira u ciglastu, gotovo narančastu. Na prvu, Nebbiolo ne uvjerava. Prethodne riječi ne ulijevaju nadu da će vina od Nebbiola biti lijepa, užitna i gastronomski prijateljska. No, priroda je takva da iz ponekad naizgled vrlo nepovoljne situacije dođemo do najfinijih mirisa, okusa i boja. Upravo kao što se ružna gusjenica pretvori u lijepog leptira.

Vodeće vinske regije Piemontea svakako su Barolo i Barbaresco. Crvena vina iz tih mjesta smatraju se najprestižnijima, najdugovječnijima i najfinijima u Italiji. Amfiteatri Barola i Barbaresca dom su brojnih vinograda kultnih vinara. Vinogradi su smješteni na brdašcima različitih elevacija. A ono najbitnije, radi se o rapsodiji stotina malih parcela i proizvođača toliko opsjednutih kvalitetom, da većina njih vinificira svaku parcelu zasebno. S relativno malog zemljišta može doći i po nekoliko etiketa vina. Upravo zbog toga, Piemonte se opisuje kao Burgundija Italije, dok se Nebbiolo uspoređuje s najkvalitetnijim karakteristikama crnih pinota, posebno parfemičnošću i elegancijom.

Barolo koji ima oko dvije tisuće hektara vinograda i otprilike je triput veći od Barbaresca, a u globalnim se razmjerima još smatra malom vinskom regijom. Status DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), najvišu vinsku klasifikaciju Italije, dobio je 1980. godine.

Radi se o vrlo dramatičnoj ekspresiji sorte Nebbiolo, zbog čega je Barolo tradicionalno odležavao više od desetljeća u kombinaciji velikih bačava slavonskog hrasta zvanih botti i bocama, kako bi tanini omekšali i vino postalo pristupačno za konzumaciju. Klasična vina Barola punog su tijela i vrlo su koncentrirana. Krase ih parfumirane arome ružinih latica, suhih višanja i mediteranskog bilja, pa sve do nota katrana, šumskog poda i kože. Vrlo su dugovječna, a primjerci iz jako dobrih berbi mogu se razvijati više od 50 godina u boci. Giuseppe Rinaldi, Bartolo Mascarello i Giacomo Conterno smatraju se superzvijezdama Barola. Barbaresco uživa gotovo podjednako kultni status kao Barolo. No, zbog blaže i toplije mikroklime i blizine rijeke Tanaro, grožđe sazrijeva ranije nego u Barolu. To znači da će vina biti manje tanična i pristupačnija, pa je Barbaresco elegantniji od Barola. Zbog nešto manjeg tijela Barbaresco će biti i manje dugovječan od Barola, pa i propisi nalažu kraće odležavanje prije puštanja na tržište.

Apsolutni pioniri Barbaresca Angelo Gaja i Bruno Giacosa, svojim su vizijama i naporima preporodili tu apelaciju i stavili je uz bok glasovitijem Barolu. Kao u slučaju Bordeauxa i Burgundije, Barolo i Barbaresco naći će se u podrumima mnogobrojnih kolekcionara vina. Cijene vina kreću se od 50 do 100 eura za prosječne dobre vinare, dok je za one kultne s posebnih položaja potrebno izdvojiti između 300 i 1200 eura.

Elitna četvrt Hietzing zbog svoje povijesti, gradskih vrtova i kvalitete života, jedna je od omiljenih u Beču. Magnet je za brojne turiste koji posjećuju čuvenu habsburšku palaču Schönbrunn. U neposrednoj blizini palače 12. veljače svjedočili smo dosad najopsežnijoj degustaciji Barola i Barbaresca, čak njih 17 ukupno. Bila je to pomno probrana arhivska selekcija od fantastičnog 2019. godišta pa sve do glasovitih berbi 2010, 1998, 1990. i 1982.

U velebnoj blagovaonici vile s početka 20. stoljeća okupilo se 15 osoba. Prije masterclassa, za aperitiv smo dobili po čašu Ruinart Blanc de Blancs šampanjca iz magnuma i kratko se upoznali s prisutnima. Iako smo već imali listu vina za ovaj masterclass, organizatori su odlučili poslužiti vina na slijepo kušanje, i to u parovima. Pred nama su bile tri visokokvalitetne Riedel čaše, dvije su služile za svaki flight vina, dok je treća čaša postavljena ako ste htjeli neko vino ostaviti sa strane za dodatno kasnije kušanje. Sva su vina prethodno bila dekantirana i vraćena u neutralne boce bez etiketa. Profesionalno osoblje iz vinoteke precizno je i s lakoćom služilo vina i vodu. Cijena masterclassa bila je 750 eura po osobi, što je među ostalim uključivalo angažman privatnog chefa koji je pri premio tri slijeda pijemontskih klasika kao što su vitello tonnato i brasato al Barolo.

Artiljerija Barola i Barbaresca bila je impresivna. Od čak dva vina velikana Angela Gaje iz 1990, Costa Russi i Sorì Tildìna, zatim magnuma Bartolo Mascarella iz 1998, Barolo Brunate Giuseppea Rinaldija iz izuzetne 2010. berbe i 2013. Monfortino Riserve Giacoma Conterna. Svako vino imalo je specifičnu tajnu slojevitosti. Neka su bila izrazito kompleksna na nosu s upečatljivim notama ružinih latica, kože i katrana, dok su druga blistala na nepcu izrazitom finesom i dugim završetkom. No na masterclassu je definitivno dominirao flight od tri vina barda Barola i Barbaresca Bruna Giacose.

Trio Barola Santo Stefano di Neive iz 1983, Barola Le Rocche di Castiglone Falletto iz 1982. i Barbaresca Asili Riserva iz 1990. bio je toliko upečatljiv da su se svima za stolom lica ozarila kao maloj djeci kad prvi put kušaju sladoled. Bio je to poseban trenutak. Cijelu večer pratila su vrlo zanimljiva promišljanja i duboka analiza velikih vina. Svatko je imao svoje favorite određenog flighta, a budući da su vina bila servirana na slijepo, zanimljiva je bila i diskusija o tome je li određeno vino Barolo ili Barbaresco. Trio Bruna Giacose ujedinio je svih petnaestak kušača u divljenju moćnoj talijanskoj vinskoj simfoniji. Povratak u vrijeme i promišljanje budućnosti. Koliko će još dugo potrajati, hoće li arome biti iste i što očekivati za pet ili deset godina? Svatko je glasao za svojih pet favorita, a ukupni pobjednik bio je Barbaresco, s dva najviše ocijenjena vina masterclassa. Barbaresco Asili Riserva Bruna Giacose iz 1990. s 27 bodova proglašen je vinom večeri. I tako smo došli do saznanja da Barbaresco ne samo da dozrijeva jednako graciozno Barolo, već da je u nekim berbama superiorniji. Bila je to izuzetno vrijedna edukacija obilježena svjetskim raritetima. Večer smo završili izbornom berbom renomirane njemačke kuće Joh. Jos. Prüm i njihovim rajnskim rizlingom Zeltinger Sonnenuhr iz 2002. godine, a u svoje vinske bilježnice upisali smo povijest. E, to se zove masterclass.

Tekst je izvorno objavljen u časopisu Poslovni Vikend 7. ožujka 2025. Prenosimo ga u cijelosti uz dopuštenje autora

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.