Franko Kozlović vjerojatno je najmudriji istarski, možda i hrvatski vinar. Kozlovića poznajemo točno 26 godina, otkad smo ga u ljeto 1999. prvi put posjetili u njegovu starom roditeljskom podrumu u Momjanu, koji nije izgledao kao vinski podrum nego kao kamionska garaža. Prije trinaest godina bili smo prvi novinari koji su ušli u Kozlovićev novi monumentalni i spektakularni podrum. U ono se vrijeme, usred ekonomske krize, nije moglo ni pretpostaviti da će novi Kozlovićev podrum nadahnuti niz istarskih vinara da se upuste u skupe podrumarske investicije; bez Kozlovićeva podruma Istra danas ne bi bila zemlja najljepših vinskih podruma u Hrvatskoj.
U zadnjih se desetak godina redovito susrećemo, uglavnom dvaput godišnje, na Vinistri i zatim uoči Božića, katkad na njegovom a katkad na našem terenu, u zagrebačkim restoranima. Povremeno se viđamo i na Kozlovićevim promocijama. S obzirom na četvrt stoljeća neprekidnog komuniciranja, prilično smo sigurni da je Franko Kozlović, uz Franu Miloša, najmudriji hrvatski vinar. Možda ne najelokventniji, možda ne najmoderniji, ali definitivno najmudriji. Kozlović, naime, iz godine u godinu akumulira sve više znanja i mudrosti o vinu i vinskoj industriji.
Većina njegovih poteza ima duboki smisao, koji dugoročno definira budućnost vinarije Kozlović ali i budućnost istarskog vinarstva. S bazičnom Malvazijom, najprodavanijim hrvatskim privatnim buteljiranim vinom, Kozlović nije samo osigurao cash flow i izgradio masovno prepoznatljiv brend, nego je u masovno popularno vino uspio ugraditi veoma visoke kvalitativne standarde. Ako, primjerice, probate pet ili šest godina staru Kozlovićevu “mladu” Malvaziju iz dobrih berbi, ostat ćete fascinirani koliko se zapravo poboljšala s godinama i koliko je svježine uspjela zadržati.
Sa Santa Luciom Kozlović je izmislio žanr odležanih premium malvazija, a sa Selekcijom je uspio stvoriti cjenovno šire prihvatljivo restoransko vino koje uspješno ujedinjuje značajke svježih i odležanih malvazija. Naposljetku, s teranom Santa Lucia Kozlović je pokazao da vrhunski teran ne mora biti monopol Morena Coronice ni motovunskih vinara. Još važnije, s teranom Santa Lucia Kozlović je demonstrirao da teran može biti vino elegantno po međunarodnim kriterijima. Franko Kozlović dulje od četvrt stoljeća artikulira lokalnu i nacionalnu vinsku proizvodnju. Njegovi odgovori za Vinski izvještaj ove su godine neobično kratki, ali ih nismo htjeli redigirati niti ubacivati u posebni, širi tekst. Objavljujemo ih kao Q&A naprosto zato što u svojoj kratkoći sažimaju važna znanja o vinu.
Možete li nam opisati glavne proizvodne procese u vašoj vinariji? Radite li selekciju grožđa?
Ručno beremo grožđe i radimo ručnu selekciju, pokusno strojnu.
Koliko vremena prolazi od branja do dolaska grožđa u vinariju?
Radimo manje prevoze, od dvije do tri tone svaka dva do tri sata, s tridesetak berača.
Na kojim temperaturama fermentirate?
Od 16 do 20 stupnjeva.
Koliko dugo traju fermentacije?
Petnaest do trideset dana.
Koliko dugo macerirate bijelo grožđe?
Sve grožđe za svježa vina maceriramo preko noći, za Santa Luciu četiri do pet dana a za Po Mojen 60 do 200 dana.
Čime bistrite vino?
Samo stari dobri bentonit.
U kojim sve fazama dodajete sumpor?
U preradi i prije buteljiranja.
Radite li korekciju kiseline?
Kozmeticki po potrebi.
U čemu sve odležavate vina?
Odležavamo u inoks tankovima, i u drvu od 2,25, pet, 20 i 50 hektolitara. Princip je dobro odležavanje bez okusa i mirisa drva u vinu.
Koliko dugo vina ostaju u bocama prije puštanja na tržište?
Od četiri tjedna svježa vina, do tri ili četiri godine.
Koje elemente rada u podrumu smatrate najvažnijima?
Higijenu, definiranje najboljeg odnosno najprikladnijeg procesa za pojedinu tipologiju grožđa s obzirom na tipologiju vina koji se želi postići. Ostalo je sve vrlo bazično i jednostavno. Nema tajni. Što smatrate najvažnijim dijelom podrumske opreme?
Oprema je bitna ali je samo oprema. Svi danas imaju dobru ili odličnu opremu. Najbitniji je tim ljudi koji razumiju i poštuju procese.
Može li se u teškim berbam radom u podrumu napraviti dobro vino?
Mogu se minimizirati problemi, ali loša berba je loša berba.
Fotografije/Mario Kučera
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.