Popularna kultura i gastronomija neprekidno se isprepliću. Sutrašnji Posebni dodaci, jedna od najboljih emisija HRT-a, emitiraju tri igrana filma posvećena hrani, uključujući briljantni Boiling Point, sve to uz raspravu o odnosu hrane i filma. A sezonski meni Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić posudio je ime od možda najpoznatije pjesme genijalnog Loua Reeda , Walk on the Wild Side s albuma Transformer iz 1972. godine.
Walk on the Wild Side producirali su David Bowie i Mick Ronson, a pjesma se bavi LGBT zajednicom, koja prije 52 godine nije imala pravo javnosti (što je među ostalim pjesmu učinilo kultnom). Esplanadin Walk on the Wild Side bavi se, pak, kultnom hrvatskom delikatesom, divljim šparogama.
Walk on the Wild Side sadrži četiri jela s divljim šparogama, u kojima je Ana Grgić Tomić izašla iz svoje comfort zone. Chefica Grgić Tomić poznata je po otmjenom, senzualnom, mekom kuhanju bez osobito jakih začina.
Meni posvećen divljim šparogama prepun je srčanih, vrlo snažnih i donekle pikantnih okusa. Divlje su šparoge tako suprotstavljene zapečenom, žestokom kozjem siru, što je sve akcentirano pikantnim medvjeđim lukom.
U odličnom, veoma lijepo prezentiranom zelenom orzotu sa šparogama glavni protein su puževi, koji sami po sebi imaju jak okus i pomalo agresivnu teksturu, dok dodatni element robusnosti orzotu daje crni češnjak. A slatke i citrusne škampe servirane u hladnoj juhi od koromača pojačao je gel od medvjeđeg luka. Jedino je kremasti rižoto sa šparogama i ličkom basom bio nježan i klasičan.
Naziv Bistroova sezonskog menija Take a Walk on the Wild Side, definitivno odgovara gastronomskom karakteru tog menija : riječ je o drukčijem pristupu divljim šparogama, bez uobičajenih salata, fritaja ili neutralnih ugljikohidrata, s mnogo naglašenih visokih tonova. Uz Bistroove divlje šparoge pili smo šampanjac Barons de Rothschild i Korakov Sauvignon Kamenice.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.