Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LUKA ROSSI, PREDSJEDNIK VINISTRE U idućih nekoliko godina približit ćemo se Decanterovim kriterijima ocjenjivanja vina

Luka Rossi, još uvijek mladi predsjednik Vinistre, najvažnije hrvatske vinske udruge, u intervjuu za Kult Plave Kamenice obrazlaže novi, stroži i kompleksniji sustav ocjenjivanja vina koji vrijedi od ovogodišnje izložbe Vinistra i najavljuje niz drugih poteza koji Vinistru približavaju najrelevantnijim svjetskim vinskim manifestacijama i ocjenjivanjima.

Što se želi postići novim sustavom ocjenjivanja?

Vinistra novim sustavom ocjenjivanja želi postići veću preciznost, objektivnost i relevantnost rezultata. Promjenom načina ocjenjivanja i uvođenjem više faza kušanja, naglasak je na kvaliteti i izvrsnosti, čime Vinistrino ocjenjivanje postaje još prestižnije i usporedivo s vodećim svjetskim natjecanjima poput Decantera s kojim imamo intenzivnu suradnju te Concours Mondial de Bruxellesa kojeg je naša udruga prije dvije godine prvi put dovela u Hrvatsku i na kojem je bilo 350 ocjenjivača iz cijeloga svijeta.

Zašto ste uveli više krugova ocjenjivanja?

Ocjenjivanje u više krugova ili faza, najveća je novost Vinistrinog ocjenjivanja. Od ove godine imamo tri faze. U prvom kušanju dodjeljuje se privremena ocjena, u drugu idu uzorci koji osvoje 89 i više bodova te se u toj fazi definira medalja, a u trećoj se odlučuje o šampionima. Finalna medalja određuje se konsenzusom voditelja komisija te se isto tako mijenja način kušanja vina koji iz pojedinačnog prelazi u kušanje u flightovima, odnosno u sljedovima po uzoru na Decanter World Wine Awards. Uz dodatnu provjeru kvalitete vina, tri faze omogućavaju najboljim uzorcima ulazak u finalni odabir šampiona. Time se smanjuje mogućnost subjektivnih odstupanja, a šampionsku titulu osvajaju vina koja su u svim fazama kušanja dosljedno pokazala vrhunsku kvalitetu.

Zašto je granica za zlatnu medalju i dalje na 90 bodova? Nije li to preniska granica?

Vinistra je u proteklih 30 godina ocjenjivanja nekoliko puta podizala bodovni prag što se nije odrazilo na broj uzoraka. Naprotiv, iz godine u godinu na naše ocjenjivanje pristiže sve veći broj uzoraka, a pokazalo se što su stroži kriteriji, ocjenjivanje je vrijednije i cjenjenije pa tako i Vinistrino slovi za jedno od najrelevantnijih u ovom dijelu Europe. 

Zlatnu medalju osvajaju vina s najmanje 90 bodova, što potvrđuje njihovu visoku razinu kvalitete, dok platinastu medalju dobivaju vina s 95 i više bodova. Valja naglasiti kako se kvaliteta pojedinog vinskog ocjenjivanja mjeri u postotnom omjeru osvojenih medalja. Primjerice, na Decanterovu ocjenjivanju platinastu medalju osvoji samo 0,65% uzoraka, a zlato tek 3,5%. Naša je vizija u sljedećih nekoliko godina približiti se standardima prestižnih natjecanja poput Decantera i Concours Mondial de Bruxellesa. Osim toga, bodovni sustav na natjecanjima služi kao smjernica ocjenjivačima, dok su vrste medalja ključni orijentir za potrošače.

Što su kriteriji stroži, natjecanje postaje prestižnije i relevantnije. Ne smiju se podcijeniti srebrna i brončana odličja koja također imaju svoju težinu. Važno je istaknuti da su medalje s našeg ocjenjivanja iznimno cijenjene, a na izložbi vina Vinistri najveća je potražnja upravo za aktualnim šampionima i platinastim medaljama. Koristim prigodu čitatelje pozvati na 31. Vinistru koja se u Poreču održava od 9. do 11. svibnja.

Logično je da se uvodi šampionska titula za momjanski muškat, ali zašto se uvodi šampionska titula za žlahtinu? 

Vinistra je priznata regionalna organizacija za vinogradarsku regiju Hrvatska Istra i Kvarner pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te ima zadaću promovirati autohtone sorte ove regije. Od prvog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića održanog davne 1994. godine, Vinistra u kontinuitetu ocjenjuje i žlahtinu, jednu od najpoznatijih kvarnerskih autohtonih sorti čija kvaliteta iz godine u godinu raste. Uvrštavanjem žlahtine u šampionsku kategoriju, Vinistra dodatno pridonosi promociji ove iznimne sorte te podiže njezin status na vinskoj sceni. 

Koliko će ukupno komisija ocjenjivati vina? Koliko će svaka komisija imati članova? Po kojim se kriterijima biraju ocjenjivači?

Vina će ocjenjivati šest komisija, a ukupno će sudjelovati 30 ocjenjivača. Svaka komisija imat će pet članova u prvoj fazi kušanja, dok će u drugoj fazi biti tri komisije. Ocjenjivači su birani na temelju svoje stručnosti i iskustava na međunarodnim ocjenjivanjima, a među njima su renomirani enolozi, sommelieri, vinski kritičari i stručnjaci s titulama Master of Wine. Njihovo iskustvo i znanje osigurava visoku razinu profesionalnosti i objektivnosti te daje dodatnu težinu našem ocjenjivanju.

Na mjestu predsjednice ocjenjivanja i dalje je Britanka Caroline Gilby koja nosi najvišu titulu Master of Wine s tajnikom ocjenjivanja Istrijanom Kristijanom Damijanićem, doktorom znanosti s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci. Uz ovaj uigran i iznimno stručan dvojac, odabrano je i šest voditelja komisije – Harald Scholl, Master of Wine Elizabeth Gabay, Igor Luković, Sandi Paris, Marijan Bubola i Zsuzsa Toronyi.

Koliko se uzoraka očekuje na ovogodišnjoj Vinistri?

Sa svakim novim ocjenjivanjem padaju novi rekordi pa nema razloga da i ove godine ne budemo optimistični i ne očekujemo porast broja uzoraka i na 31. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića te na 16. Svijetu malvazija. Uzorci još pristižu pa konačan broj još nije poznat, no ono što možemo reći jest kako već sada imamo rekordan broj prijavljenih uzoraka malvazija, njih 350. Na ocjenjivanje 2024. godine u hotelu Parentium Plava Laguna ocjenjivalo se ukupno 740 uzoraka vina, 40 više nego 2023. Od tog broja čak 340 malvazija iz 11 zemalja, 23 više u odnosu na godinu ranije. Lani su osim iz Hrvatske, malvazije stigle iz Slovenije, Italije, Španjolske, Portugala, Grčke, Crne Gore, Srbije, Njemačke uz premijere iz dvije zemlje. Jedna malvazija stigla je iz Makedonije, a tri iz daleke Australije. Rekordan je bio i broj uzoraka jakih alkoholnih pića, čak 75 uzoraka, dok ih je 2023. bilo 57.

Jesu li, po Vašem mišljenju i po Vašim iskustvima, medalje s Vinistre važan alat u prodaji vina?

Medalje s Vinistre predstavljaju iznimno vrijedan alat u promociji i prodaji vina. One jamče visoku kvalitetu i daju proizvođačima dodatnu tržišnu prednost. Šampionske titule uvelike definiraju tržište te svaki distributer i krajnji potrošač s nestrpljenjem iščekuje objavu rezultata. Ovogodišnji rezultati bit će objavljeni na stranici udruge Vinistra 18. travnja u 12:00 sati.

Novi sustav ocjenjivanja signalizira promjene u djelovanju Vinistre; kako će se još Vinistra mijenjati? U kojim će se smjerovima razvijati u idućih nekoliko godina? 

Vinistra će nastaviti kontinuirano podizati standarde kvalitete, promovirati autohtone sorte i jačati suradnju s najpoznatijim vinskim organizacijama i institucijama. Još ćemo se više usmjeriti na edukaciju vinara i povezivanje s globalnim vinskim stručnjacima te još intenzivnije jačati brend istarskih vina i Istre kao atraktivne vinske regije. Uz promociju na globalnoj vinskoj sceni i nastupe na najprestižnijim vinskim ocjenjivanjima i sajmovima, pratit ćemo nove trendove u vinskoj industriji, a primjere dobre prakse implementirati u Hrvatskoj. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.