Zaboravimo na trenutak kalorije, nutricionizam, keto i grižnju savjesti. Jela bazirana na ugljikohidratima kao da su prirodno prilagođena ljudskom nepcu. Cijeli svijet obožava jela od tjestenine i riže. Ne samo zato što se svojedobno živjelo od brašna i riže jer nije bilo dovoljno mesa, ribe i povrća, nego i zato što su tjestenina, razna tijesta i riža prirodni okviri za najraznolikije moguće začine, proteine i masnoće: ugljikohidrati su zapravo velika slikarska platna na koja može stati baš sve, od baroka preko apstraktnog ekspresionizma do hiperrealizma, ili bilo čega drugog što van padne napamet. Naposljetku, jela s ugljikohidratima uglavnom spadaju među jeftinija poglavlja restoranskih jelovnika. Evo liste 15 najdojmljivijih recepata iz zagrebačkih restorana temeljenih na tijestu, tjestenini i riži. Ova bi se lista lako mogla protegnuti na tridesetak jela. I sve to bez pizze, koju uvijek tretiramo kao žanr za sebe.
Horvatov zeleni proljetni rižoto premijeru je doživio lani i postao toliko popularan da se prošle subote Theatriumova blagovaonica zelenila od tanjura koje su marljivi konobari donosili gladnim gostima. Ne možemo zamisliti plemenitije proljetno jelo od ugljikohidrata.
Horvatova carbonara, napravljena s debelim, kućno izrađenim špagetima, i posuta tonom guancialea, spada među najkaloričnije tanjure koje možete naručiti u Zagrebu, I najslasnije. Stoga si povremeno dopuštamo ovaj nutricionističko gastronomski ekshibicionizam.
Blagi, otmjeni burek s janjetinom chefa Kristijana Godinića prekjučer smo opisali kao najbolji burek u povijesti hrvatskih bureka. Možemo samo dodati da se nadamo kako će ga Vinodol jako dugo držati na svojoj tjednoj karti.
Štrukli u Salu u svakom su detalju toliko su iznad svih štrukla koji se pripremaju u Zagrebu da praktički čine žanr za sebe. Prije svega, zaboravite na težinu. Kad naručite štrukle u Salu ne dobijete gomilu teških štrukli zalivenih s tonom vrhnja, već dva komada normalne veličine posuta zapečenim mrvicama od ukusnog Salovog kruha. Tijesto je doslovno svileno, meko i prozračno, punjene su izvrsnim sirom s farme s kojom Salo surađuje dok sa strane poslužuju tučeno vrhnje s uljem od mladog luka. Štrukli u Salu teksturom su raskošni, a okus je toliko bogat, intenzivan i prirodan (izvrstan sir + vrhunsko brašno) da su dva manja komada dovoljna da neizmjerno uživate u onome što bi u 21. stoljeću, kad bismo morali već nešto više znati o hrani, trebalo biti ovo ingeniozno tradicijsko jelo sjeverozapadne Hrvatske.
Ovo jednostavno, a preukusno i premirisno jelo Katarine Vrenc spada među nekoliko najoriginalnijih primjera uporabe zdravih ugljikohidrata, kao što su jeruzalemske artičoke. Nažalost, njoki od čičoka tek povremeno dolaze na Sopalov jelovnik za ručak.
Ovu smo divotu prvi put probali prije tri godine i nadamo se da će je Pod zidom barem povremeno, vraćati na meni u idućih desetak godina. Riječ je potpisnom, uvjerljivo najslasnijem jelu gastronomskog bistroa smještenog kraj ulaza u mliječni trbuh tržnice Dolac.
Ovo posve jednostavno jelo, garnirano s puno svježeg bosiljka, mora se naći na svakoj listi specijaliteta od ugljikohidrata. Špageti, dobre rajčice, dobro ulje i dobar sir mogu biti esencijalna definicija comfort fooda.
Tekkine gyoze već se cijelo desetljeća ubrajaju među najukusnije u gradu; mekane s gornje, zapečene s donje strane, punjene bogatim, ali suzdržanim nadjevom od mljevene teletine, gyoze su dugogodišnji favorit jednog od najuspješnijih zagrebačkih restorana.
Siew Mai, okruglice sa svinjskom potrbušinom, kozicama, đumbirom, sezamovim uljem i čilijem senzacionalno su hedonističke. Ni hrskavi curry puff chefa Vida Nikolića ne zaostaje, premda bismo bi ga željeli probati u izdanju, s više jako ljutog čilija.
Riječ je o jednom od tri ili četiri najpopularnija restoranska jela u Zagrebu. Kad Esplanadin Bistro u siječnju održava Dane štrukli, telefoni se užare od poziva za rezervaciju stola. Esplanadini su štrukli, baš kao i Carpacciova pasta s rajčicama, esencijalni comfort food.
Asia gospođe Chen vjerojatno je jedini zagrebački azijski restoran, koji ručno izrađuje tijesto za dim sum. Stoga su svi Asijini dim sumi bitno drukčiji od konkurencije. Cha Shao Bao robusne su okruglice punjene vrlo jako začinjenom govedinom s roštilja, dok su Shao Mai elegantni, prozračni dim sumi, punjeni jadranskim kozicama.
El Toro je jedan od sasvim rijetkih zagrebačkih restorana koji priprema najpoznatije španjolsko nacionalno jelo. El Torova propisno zapečena paella s chorizom, lignjama, kozicama dagnjama i piletinom postala je slasni klasik vodećeg hrvatskog latinskog restorana.
Nadjev za Nomuove gyoze, napravljen od sočnog mesa goveđih rebara, raskošan je, opak, optimalno mastan i posve zarazan. Riječ je o preslasnom i prekaloričnom jelu koje treba konzumirati u umjerenim količinama, ali ga se nipošto ne bi smjelo izbjegavati.
Sezonski vegetarijanski njoki chefa Marija Mihelja puni su citrusnih okusa koji se sjajno slažu s bučinim košticama i slatko slanim, čvrstim njokima. Njoke od bundeve vjerojatno bi trebalo ostaviti na meniju cijelu godinu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.