Sinoć je u Esplanadi u Smaragdnoj dvorani održana tradicionalna dodjela nagrada vodiča Gault&Millau. U Zagrebu se okupila gotovo cijela hrvatska gastronomska scena. Chefovi, vlasnici i voditelji restorana u pozitivnoj su atmosferi razmjenjivali dojmove, iskustva i anegdote, dok je Gault&Millau proglašavao najbolje restorane i chefove za 2025. godinu te nekoliko posebnih nagrada.
Večer je započela dodjelom nagrade za najbolji servis koja je zasluženo pripala zagrebačkom Baltazaru i njihovom voditelju Milanu Martinku. Titulu najbolje slastičarke ponijela je Maša Salopek iz rovinjskog restorana Cap Aureo, dok je nagrada za talenta godine otišla u Međimurje chefu Amosu Novaku iz restorana Terbotz. Nagradu za najbolju tradicijsku kuhinju podjelili su Baranja i Kvarner, s restoranima Crna Svinja i Rivica.
Splitskom chefu Karlu Kalebu, koji vodi restoran Krug, pripala je nagrada za chefa sutrašnjice, a trofej za najbolji pop restoran odnijela je bračko-zagrebačka BioMania. Najveće priznanje organizatori su ostavili za kraj večeri. U velikoj konkurenciji najboljih chefova godine nagradu je apsolutno zasluženo osvojio Rudi Štefan iz šibenskog restorana Pelegrini. Gospodin Štefan već više od desetljeća kuha na najvišoj razini u Hrvatskoj, a prošle godine njegov Pelegrini bio je u vrhunskoj formi, što je Gault&Millau opravdano nagradio.
Osim pojedinačnih nagrada, Gault&Millau izabrao je i trinaest najboljih restorana u Hrvatskoj kojima je dodjelio četiri toke. To su: dubrovački 360, rovinjski restorani Monte i Cap Aureo, šibenski Pelegrini, novaljski Boškinac, Alfred Keller iz Malog Lošinja, riječko Nebo, splitski Zrno Soli te zagrebački Nav, ManO2, Noel, Tač i Zinfandel’s. Ovogodišnji Gault&Millau vodič najopsežniji je dosad, s više od 430 restorana ali i 150 kušaonica vina i nekolicinom istaknutih hotela. Večeru za uzvanike u Esplanadi pripremali su chefica Ana Grgić Tomić i prošlogodišnji dobitnik nagrade za chefa godine Marko Đurašević iz splitskog restorana Zrno Soli.
Fotografije/ Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalažić za Gault&Millau Croatia
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.