Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PJENUŠAVA LAGUNA Enolog Josip Barišić predstavio nam je nekoliko jako obećavajućih budućih Laguninih pjenušaca i izvrsna mirna vina iz recentnih berbi

Porečka Agrolaguna, jedna od najvećih ali i jedna od najboljih hrvatskih vinarija, nikad nije bila poznata po pjenušavim vinima. Laguna, doduše, proizvodi dva pjenušca koji su u svojim žanrovskim kategorijama sasvim korektni, ali pjenušci nikad nisu bili njezin forte. Josip Barišić, još uvijek mladi i sve energičniji Lagunin glavni enolog, odlučio je drastično reprogramirati i povećati asortiman pjenušaca vodeće porečke vinske kuće.

Prošlog smo četvrtka u Poreču s gospodinom Barišićem probali nekoliko pjenušaca u nastajanju, koji će se tek pojaviti na tržištu. Rezultati i su više nego obećavajući. Ružičasti non vintage baziran na teranu, već je sada jedan od najboljih istarskih pjenušaca, premda je na talogu proveo manje od godinu dana. Kad bude spremno za tržište, ovo bi vertikalno, živahno, prilično originalno vino moglo postati instantni bestseler jer se odlično pije samo, a fino se složilo i sa Špinovim sirevima, osobito s izvrsnom skutom. Još će se bolje slagati s laganim ljetnim jelima.

Pjenušac ima lijepu proljetno-ljetnu, blijedo crvenkastu boju i neodoljivo asocira na dobar provod na moru. Uz sve to, neće biti skup. Lagunina su vina, općenito govoreći, gotovo ultimativna vrijednost za novac. Vintage Rose, također od terana, spada među hrvatske i istarske pjenušave teškaše. Vintage Rose, koji neće doći na tržište još barem godinu dana ili dulje, vino je visokih, čeličnih kiselina koje osiguravaju dugu trajnost, i punog tijela koje ga čini podesnim za sočno crveno meso, od bifteka preko goluba do jelenjih filea. Možda bi se čak mogao složiti sa šugom od boškarina, što ćemo provjeriti 2026. ili 2027. godine.

Bijeli su Lagunini pjenušci neizbježno suzdržaniji, jer malvazija na kojoj se temelje ne posjeduje teranove kiseline. Svejedno, bijeli non vintage prilično je užitan, sočni pjenušac u kojem visoki postotak bijelog pinota efektno nadopunjuje malvaziju. Bijeli vintage ima veliko, ozbiljno školsko tijelo vrhunskog klasičnog pjenušavog vina, no na aftertasteu se osjeti sortna malvazijska gorčina. Gospodin Barišić predviđa da će dulji boravak na talogu bijeli vintage učiniti kremastijim i tako ublažiti gorčinu. U svakom slučaju, novi Barišićev program pjenušaca važan je komercijalni i žanrovski iskorak za Agrolagunu. Velika vinarija na moru naprosto mora proizvoditi kvalitetne klasične pjenušce ondje gdje klimatski uvjeti dopuštaju proizvodnju pjenušavih vina.

Poslije pjenušaca na red su došla bijela vina. Malvazija u prozirnoj boci, ona koja se puni u milijun ili više butelja, uobičajeno je razigrana, svježa i voćna. Malvazija Festigia iz 2023. u ovom je trenutku doslovno senzacionalna. Malvazija Festigia iz 2023. lani je na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama osvojila srebrnu medalju i 90 bodova. Ovo zaokruženo, kompleksno, simčičevski vibrantno vino danas vrijedi čistih 95 bodova i pokazuje da je vrhunske malvazije mnogo bolje piti dvije ili tri ili pet godine poslije berbe nego u prvoj godini.

Malvazija Festigia iz 2023. godine dolazi iz Vižinade, s bijele zemlje. Ona fascinira strukturom, teksturom i mineralnošću. Malvazija Festigia iz 2024. također je veoma dobro vino, ali s crvene zemlje. Malvazija Festigia iz 2024. vidljivo je voćnija, intenzivnija na nosu i deblja na nepcu.

Agrolaguna je uspjela postići da svaka berba ostavlja svoj pečat na njenim vrhunskim vinima. Usput govoreći, Malvazija Festigia narasla je do skoro 200.000 butelja godišnje, što je čini jednom od najprodavanijih malvazija u premium segmentu. Slijedila su dva rosea. Festigia Rose jako je seksi, s precizno odmjerenim odnosom svježine i voćnosti i zavodničkom bojom. Bazični Rose s navojnim čepom, predstavlja neviđenu vrijednost za novac jer košta oko sedam eura.

Na kraju smo kušali selekciju Laguninih novih crnih vina. Castello iz 2022. proizveden od 60 posto merlota, 30 posto cabernet sauvignona i 10 posto cabernet franca napunjen u 70 tisuća butelja, ugodno je svjež za crno vino koje sadrži više od 14 posto alkohola. Castello je elegantan, balansiran, kristalno čist, s jakim okusima i aromama tamnog ljetnog voća, osobito višanja, šljiva i ribizla i s čvrstom taninskom strukturom cabernet sauvignona.

Merlot iz 2022. s 15 posto alkohola također je primjerno elegantan, bez ikakvih rubova: ovaj potencijalno šampionski Lagunin Merlot koji smo već probali lanjske jeseni, pokazuje zašto su Istra i merlot u neraskidivoj bračnoj vezi. Syrah je novi dodatak Laguninoj ediciji Festigia. Syrah s crvene zemlje ekstremno je sočan, doslovno pršti crnim voćem s tek malo začina poput crnog papra i ima nevjerojatno komercijalnu lakopitiku teksturu. Ovo će se vino prodavati samo od sebe. Jedino je pitanje hoće li ga Agrolaguna nazvati syrah ili shiraz.

Na kraju smo kušali najambicioznije Lagunino crno vino do danas, koje još nema ime ni klasifikaciju  pa ga kolokvijalno zovemo XXX (što uopće nije loše kao ime). XXX iz 2022. odležava u samo četiri barriquea. Dakle, bit će ga manje od tisuću butelja. XXX se sastoji od 50 posto merlota i 50 posto cabernet sauvignona. Cabernet sauvignon se brao 13. listopada u najjužnijem Laguninom vinogradu blizu Vrsara.

XXX intenzitetom, gustim bouquetom, svilenom teksturom i gotovo predugim završetkom spada u svjetski relevantna crna vina. XXX će se pojaviti na tržištu kad Josip Barišić procijeni da je vino dobilo dovoljno vremena u boci. Agrolaguna je definitivno na pravom putu. Doista je ohrabrujuće što tako velika vinarija proizvodi toliko ozbiljna vina, i to u različitim žanrovima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.