Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Treba li trajno zatvoriti zagrebački restoran u kojem su se prije tri godine gosti zarazili stafilokokom? Pitanje za milijun dolara

restoran

U veljači 2022. godine u jednom popularnom zagrebačkom restoranu neki su se gosti otrovali sushijem i kamenicama. Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno da je jedan od kuhara došao na posao kao kliconoša, s bakterijom zlatni stafilokok. Kuhar kliconoša nešto je najgore što se restoranu uopće može dogoditi. Jer ako se otrujete kamenicama, restoran za to uglavnom ne može biti kriv budući da i najsvježija kamenica može biti toksična, što restoran ne može provjeriti.

Međutim, ako vas u restoranu kuhar zarazi stafilokokom, za to je kriv isključivo restoran jer uprava restorana nije kontrolirala zdravstveno stanje svojih zaposlenika. Tri godine poslije trovanja stafilokokom u sushiju (kuhar kliconoša pripremao je sushi) zagrebački Općinski prekršajni sud presudio je da restoran mora platiti 6300 eura kazne, a vlasnik restorana, kao odgovorna osoba, još 630 eura kazne zbog niza higijenskih i drugih propusta.

Danica.hr prije nekoliko je dana izvijestila su o toj presudi. U ovom se slučaju postavlja samo jedno ključno pitanje: treba li zbog izoliranog slučaja trovanja, do kojeg jest došlo greškom restorana, taj restoran trajno zatvoriti. Riječ je o teškom pitanju, na koje nemamo jednoznačan odgovor. S jedne strane, potrošači moraju biti zaštićeni, a higijena mora biti apsolutni prioritet restoranskog posla. S druge strane, greške se događaju. U jednom od najpoznatijih zagrebačkih sushi barova prije nekoliko smo se godina teško otrovali sashimijem, a poslije paste s gamborima u ultrapopularnom dubrovačkom restoranu u ljeto 2019. povraćali smo cijelu noć, uz visoku temperaturu. Ni u jednom od ta dva slučaja nismo prijavili trovanje niti smo o tome pisali, jer nismo htjeli zatvoriti restorane koji desecima godina rade barem korektno. I restoran osuđen zbog stafilokoka i drugih propusta posluje izvrsno. Kroz taj je zagrebački restoran samo u zadnjih godinu dana prošlo više desetaka tisuća veoma zadovoljnih gostiju. Mnogi od njih redovito se vraćaju.

Kad bi mediji objavili o kojem se restoranu radi, on bi vjerojatno vrlo brzo bankrotirao kao što je prije mnogo godina uslijed trovanja salmonelom, bankrotirala svojedobno veoma popularna slastičarna Horak, a jedno trovanje kamenicama trajnoun je s liste najpopularnijih zagrebačkih restorana izbacilo As na Zelengaju. S treće strane, što ako osuđeni restoran nije unaprijedio svoje higijenske procedure i ako se ondje netko ponovo otruje, možda i s gorim posljedicama?

Svi koji znaju ime restorana, od nadležnih inspektora, preko pravosudnih vlasti do medija a nisu objavili ime restorana, mogu biti moralno suodgovorni za novo trovanje. Riječ je o doista kompliciranim pitanjima koja se, međutim, svode na ono glavno, iz naslova: treba li zatvoriti restoran u kojem je greškom restorana zabilježeno trovanje hranom? Ne znamo odgovor. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.