Vodnjanska uljara Chiavalon drugu je godinu zaredom proglašena najboljom u kategoriji ugostiteljstva na prestižnom talijanskom ocjenjivanju vrhunskih maslinovih ulja Il Magnifico. Il Magnifico, koji se održava u Toscani, jedinstven je među svim svjetskim ocjenjivanjima vrhunskih maslinovih ulja. Riječ je o ocjenjivanju koje je prije 13 godina pokrenula skupina vodečih taijanskih eksperata za maslinova ulja zajedno s vinarima, restoraterima i drugim profesionalcima ugostiteljske industrije.
Njihova ideja bila je vrlo ambiciozna: odmaknuti se od birokratiziranih kriterija ekstradjevičanskih maslinovih ulja i napraviti novu, puno zahtjevniju klasifikaciju. Ta klasifikacija, nazvana Il Magnifico, u obzir uzima sve od ultimativne kvalitete ulja, njihove originalnosti i karaktera, preko pristupa i filozofije uljarado do vanjskog angažmana proizvođača vrhunskih ulja, poput kvalitete degustacija u uljarama, čak i njihovih promotivnih i edukativnih aktivnosti. Sve se to, prilično rigorozno, ocjenjuje panel Il Magnifica sastavljen od predsjednika panela najvažnijih talijanskih ocjenjivanja vrhunskih maslinovih ulja. Na Il Magnificu, dakle, ocjenjuju najbolji talijanski kušači ulja. Ovo ocjenjivanje nema instanti marketinški efekt na prodaju kakav imaju Flos Olei ili New York International Olive Oil Competition, ali među proizvođačima vrhunskih maslinovih ulja Il Magnifico je najviše mjerilo.
Stoga nije neobično što su Sandi i Tedi Chiavalon nagradu primili s golemim ponosom. “Lani smo prvi put proglašeni najboljom uljarom u kategoriji turizma maslinova ulja, pa smo možda to mogli smatrati i svojevrsnom srećom, ali činjenicu da nagradu dobivamo drugu godinu zaredom u ovako jakoj konkurenciji shvaćamo kao veliko priznanje,” rekao nam je u ponedjeljak Tedi Chiavalon.
Proces ocjenjivanja uljara odvija se u nekoliko segmenata, od ocjenjivanja samih ulja do ocjenjivanja cijelog portfolija uljare do najkompleksnijeg, ocjenjivanja hospitalityja koji obuhvaća gotovo cjelokupni rad uljara. Od uljara se traži da popune vrlo detaljne upitnike sa svim tehničkim detaljima o uljari, od broja zaposlenih do svih aktivnosti, uljaru dvaput posjećuju ocjenjivači Il Magnifica, a značajan naglasak u ocjenjivanju stavlja se na kvalitetu i širinu degustacija, otvorenost prema publici, dostupnost i učestalost degustacija i, posebno važno, na aktivnost uljara u edukaciji i promociji kulture ulja. Cilj je Il Magnifica vrednovati i poticati izravnu prodaju u uljarama, personalizirani pristup kupcima, educiranje i općenito stavljanje većeg naglaska na kratke lance nabave.
“Upravo u to godinama ulažemo golemi rad, jer nam je odavno jasno da je to jedini put ispravnog vrednovanja vrhunskih ulja i ispravan pristup tržištu. Jedna od naših važnijih aktivnosti su besplatne edukacije s degustaicjama u vrtićima, osnovnim školama, na fakultetima i eudkacijski programi sa chefovima i ugostiteljima,” kaže Chiavalon. “Mi uljari moramo samoinicijativno pristupati kupcima, upoznati ih s onim što radimo, s našim vrijednostima i proizvodima jer tako stvaramo trajnu vezu s njima, a s time i trajnu vrijednost maslinarstva i uljarstva u Istri.”
Chiavaloni vjeruju da poslu poput proizvodnje vrhunskih maslinovih ulja nitko zapravo ne nastupa sam. “Ova nagrada je za našu uljaru i obitelj izuzetno važna zbog konkurencije i stručnosti ocjenjivača, ali ona promovira i cijelu našu zajednicu, grad Vodnjanu i Istru, jer su stvari naprosto prirodno povezane. Istom logikom, samo zajedničkim radom svih u zajednici i regiji možemo stvoriti poznatu, kvalitetnu i cijenjenu gastronomsku destinaciju u Istri. A to je konačni cilj svega što radimo.”
Pored prestižnih nagrada za turizam maslinovih ulja i nagrade za najbolji portfolio ulja koju su dobili na ranijim izdanjima Il Magnifica, Chiavaloni su ove godine na ocjenjivanju Extra Quality Olive Oil na Il Magnificu ušli u superfinale 12 najboljih europskih ulja izabranih u cjelokupnoj konkurenciji. U superfinale je ušao Chiavalonov izvrsni, karakterni Atilio napravljen od bianchere. “U Istri smo imali izvrsnu berbu maslina iako su količine bile manje, a posebno je dobra bila bianchera. U ulja su se vratile njene tipične zelene note, posebno note stabljike rajčice,” kaže Chiavalon. Utjecajni Flos Olei Istru je godinama zaredom proglašavao najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Najvišim plasmanima na ocjenjivanju Il Magnifico Istra je ušla u posebnu ligu, koja pokazuje njen stvarni potencijal.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.