Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U ljubljanskom Jazu velike chefice Ane Roš probali smo jedan od najboljih bečkih odrezaka u životu 

Jaz već neko vrijeme nije novost na slovenskoj gastronomskoj sceni. Jaz, neformalni gastronomski bistro chefice Ane Roš, u svojoj je drugoj godini što mnogim restoranima predstavlja određenu prekretnicu. Kako nastaviti intrigrati javnost novim okusima, novim idejama i identitetima bez da ste ih sve ispucali na početku? Kod Jaza je ova računica prilično jasna: samo nastavite pripremati tehnički perfektnu hranu koja je zabavna, komunikativna i pristupačna do te mjere da se gost zapita zašto svaki restoran ne može ovako opušteno operirati na ovako visokoj razini.

Jaz je u dvije godine imao i određenih izmjena personala. Glavni chef već neko vrijeme nije talentirani Leonardo Fonseca već Talijan Alex Iacoviello s i više nego impresivnim životopisom iz Gaggana u Bangkoku i L’Argine a Vencò u talijanskom Colliu. Iako je došlo do promjene glavnog chefa, misija lagane novovalne bistrološke hrane je ostala ista. U Jaz smo došli u četvrtak na privatni obiteljski ručak. Za vrijeme ručka Jaz nudi, koliko smo uspjeli shvatiti iz pomalo nespretnog servisa, jedan jelovnik po fiksnim cijenama ovisno o količini jela. Dva jela za 25 eura, tri za 32 i četiri za 40 eura. Što u četvrtak nije bilo dovoljno za napuniti ni polovicu restorana. I što je naravno ogromna šteta.

Koncept Jaza i njegovo uređenje zahtijevaju popunjen restoran koji pršti visokom energijom. Što se hrane tiče, sve što smo probali u Jazu bilo je vrlo dobro do odlično. Ručak smo započeli fantastičnim vitellom tonnatom koji je briljirao laganim ali precizno definiranim okusima. Jazov vitello tonnato sasvim sigurno spada među najbolje koje smo probali u čitavoj Sloveniji.

Juha od mrkve, špinata i đumbira bila je jaka i balansirana, dok nas je tjestenina pomalo razočarala. Jazova tjestenina s pestom nije se ni po čemu razlikovala od obične tjestenine prosječnog kućnog kuhara. Također je zanimljivo da je tjestenina bila potkuhana, što je rijedak slučaj u restoranima. Obično je suprotno. Međutim, sve grijehe tjestenine ispravio je ultimativni comfort food, teleći bečki odrezak koji spada među tri najbolja koja smo probali u životu, uključujući one koja smo probali na izvoru u Beču.

Jazov bečki odrezak primjer je savršenstva u više pogleda. Prvo, teleće meso bilo je bez ijedne žilice što je uvijek najveći problem s kojim se restorani susreću u nabavi i pripremi. Drugo, bečki u Jazu je propisno velik i zasitan. A treće i najvažnije, raskošno je aromatičan, pun okusa maslaca i jednostavno se topi u ustima. Uvjereni smo da se u Jaz, ako ni zbog čega drugoga, isplati doći samo zbog bečkog odreska. Uz bečki smo dobili i jako finu krumpir salatu koja je svemu dala odličnu dozu svježine. Deserti su bili na razini zadatka, pogotovo caprese torta.

Najslabiji doživljaj u Jazu bio pomalo šlampavi i pasivni servis što nas je iznenadilo, dok je vinska lista korektna ali mjestimično preskupa iako se na nekim etiketama može proći i više nego povoljno. Jaz ostaje jedan od najboljih restorana u Ljubljani, koja se godinama ne može izvući iz svojevrsne stagnacije. Bez Jaza i tek nekoliko iznimki, u Ljubljanu zapravo gastronomski ne bi vrijedilo putovati. Ručak za troje sa tri čaše vina platili smo 112 eura. 

JAZ by Ana Roš

Čopova ulica 5a, Ljubljana

HRANA +4  VINO +3  SERVIS 3  AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.