Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jesu li all you can eat postale četiri čarobne riječi hrvatske restoranske scene, koje znače pun restoran? Jesu, ali samo s dobro pogođenim sadržajem

Zagreb upravo svjedoči dvostrukom trijumfu all you can eat pristupa. Za subotnji brunch u Maredu, gdje all you can eat košta 25 eura, čeka se u redovima. A Kiyomi je svoj all you can eat ponedjeljak s dim sumom, koji je trebao trajati samo siječanj i veljaču, zbog velikog interesa gostiju produžio na neodređeno vrijeme.

U čemu je tajna uspjeha ova dva projekta, koji sami po sebi i nisu posve jeftini, budući da se za 28 eura dvoje ljudi (dvoje, a ne jedan gost) mogu opasno najesti u nekoj od najboljih zagrebačkih pizzerija? Prvo, u fiksnoj cijeni. Gost točno zna koliko će potrošiti na hranu kad uđe u restoran. Nema neugodnih iznenađenja ni zbrajanja pojedinih stavki računa prije nego što izvadite karticu. U Maredu, ako volite mimose, ne morate razbijati glavu ni oko pića jer za devet eura dobijete all you can drink mimose. Znači, za piće i izlazak na subotnji ručak treba vam točno 34 eura i ni euro više.

Fiksna cijena kod gosta proizvodi osjećaj psihološke sigurnosti i opuštenosti.  Drugo, pristup sve što možete pojesti stvara osjećaj dobre vrijednosti za novac, ali još više osjećaj obilja. Gost vidi ili naručuje puno raznolike hrane i svi ti okusi i mirisi, boje i teksture, pripadaju mu bez ikakvih ograničenja za cijenu koja mu je unaprijed poznata. Osjećaji sigurnosti, vrijednosti za novac i izobilja glavni su razlozi uspjeha all you can eat pristupa. Međutim, podjednako su važni i sadržaj i ambijent. U Maredu i Kiyomiju perfektno su razumjeli da gosti ne dolaze na all you can eat samo da bi se prejeli, nego i zato da bi se dobro proveli.

Oba restorana ambijentom zapravo pripadaju gastrotainmentu, pa osiguravaju dobru energiju , zabavu i osjećaj izlaska. Hrana je prilagođena  ciljanoj publici. U Maredovu slučaju riječ je o mlađim gostima, koji ionako imaju neformalne prehrambene navike pa mogu gotovo istodobno i doručkovati i ručati: na Maredovu se brunchu prvi serviraju jela tipična za doručak, a od 13 sati jela za ručak. U Kiyomiju se pak sve vrti oko formata koji svi vole (tko bi odbio okruglice) i koji je perfektan za lunchbreak ili poslovni ručak. All you can eat s precizno razrađenim sadržajem, kao u Kiyomiju i Maredu, utoliko bi mogao postati zarazan trend na zagrebačkoj i nacionalnoj restoranskoj sceni.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.