Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Je li rovinjski Weekend Food Festival zbog stalnih promjena koncepcija trajno izgubio raison d’être?

Prije četiri ili pet godina Weekend Food Festival koji se svakog proljeća održava u Rovinju, bio je najvažnija gastronomska manifestacija u Hrvatskoj. Na Weekend Food Festivalu sudjelovali su najznačajniji chefovi današnjice poput Dabiza Muñoza iz madridskog DiverXO i Talijana Massima Botture, jednog od najvećih kuhara 21. stoljeća.

Na jednom od ranih izdanja Weekend Food Festivala održan je panel posvećen Hrvatskom gastronomskom manifestu koji je, Manifest, potpisalo više uglednih zagrebačkih, dalmatinskih i istarskih chefova. Hrvatskog gastronomskog manifesta danas se nažalost gotovo nitko ne sjeća, no u svoje je vrijeme mogao odigrati dragocjenu prosvjetiteljsku ulogu. Lani je, međutim, rovinjski Weekend Food Festival s parnasovskih visina sletio u bezoblične meandre filozofije palanke.

Organizatori Weekend Food Festivala lani su službeno objavili da odustaju od globalne gastronomije, i da se posvećuju regionalnoj, dakle postjugoslavenskoj gastronomiji koja izvan Slovenije i Hrvatske ionako ne postoji. Rezultati su bili očekivano katastrofalni. Na lanjskom Weekend Foodu nije se pojavio nijedan međunarodno relevantan chef, kao gotovo ni jedna važnija istarska vinarija ni uljara. Nisu se organizirale nikakve zanimljive autorske večere, a Weekendovi PR-ovci ni uz najbolju volju medijima nisu mogli ponuditi sadržaj koji bi zahtijevao više od 30 sekundi koncentracije.

Lanjski Weekend Food Festival sveo se na nekoliko zanimljivih panela i na Metroov izbor Junior Top Chefa. Sve je ostalo bilo  nevidljivo ili baš jako provincijalno u usporedbi s ranijim izdanjima Weekend Food Festivala. Ove su godine, poučeni lanjskim debaklom, organizatori ponovno pokušali internacionalizirati Weekend Food Festival, pa su doveli flambojantnog Britanca Marca Pierrea Whitea, koji spada među najutjecajnije chefova devedesetih godina prošlog stoljeća. Marco Pierre White uistinu jest bio superzvijezda, James Dean ili Marlon Brando gastronomskog univerzuma, i super je što posjećuje Hrvatsku.

Ali Marco Pierre White već je milijun godina u kreativnoj mirovini. On je danas komentator i svjedok vremena i poslovni čovjek, no već dugo nije živi akter moderne gastronomije. U redu, irski simpozij Food on the Edge koji se predstavlja na Weekend Food Festivalu jest internacionalno relevantan. Food on the Edge katkad okuplja doista revolucionarne chefove, poput genijalne Brazlike Manoelle Buffare, na Food on the Edge svojedobno je nastupao i David Skoko, ali kao što samo ime kaže da je Food on the Edge vrlo rubna manifestacija.

Weekend Food Festival pokušava se, dakle, oporaviti i oprati od lanjskog provincijalnog regionalnog izdanja ali to ne uspijeva učiniti na razini koja bi uopće bila usporediva sa starijim edicijama Weekend Fooda. Glavni problem Weekend Food Festivala su činjenice da se njegovi vlasnici i organizatori, prvo, ne razumiju u gastronomiju, i drugo, da ih gastronomija dubinski ne zanima. Oni naprosto po svaku cijenu pokušavaju ostati u financijskom plusu, što je poduzetnički opravdano.

Ali žongliranja s koncepcijama koje im omogućuju da ostanu u plusu, ne čine Weekend Food Festival osobito ozbiljnim. Naprotiv.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.