Hrvatska je zemlja s bogatom tradicijom uzgoja junadi, a njezino meso poznato je po kvaliteti, prirodnoj ishrani i dugogodišnjoj stočarskoj tradiciji. No, unatoč tome, domaći potrošači često posežu za uvoznim mesom, dok se hrvatska junetina sve više izvozi u Italiju, gdje se prodaje kao premium proizvod. Ova tržišna nelogičnost postavlja pitanje – zašto stranci bolje prepoznaju vrijednost našeg mesa nego mi sami?
Hrvatska uvozi, Italija prepoznaje kvalitetu
Prema podacima tržišta, Hrvatska godišnje uvozi velike količine goveđeg mesa iz raznih europskih i južnoameričkih zemalja. Glavni razlozi su niža cijena i konstantna potražnja za mesom u supermarketima i ugostiteljstvu. S druge strane, kvalitetno domaće meso često završava na stolovima talijanskih restorana i mesnica, gdje se nudi kao ekskluzivna delikatesa po znatno višim cijenama.
Italija, poznata po svojoj gastronomskoj kulturi i visokom standardu u prehrambenoj industriji, rado uvozi hrvatsku junetinu, posebno meso od pasmina koje su hranjene povećanim udjelom žitarica. Talijanski ugostitelji i mesari cijene kvalitetu i porijeklo mesa te su spremni platiti više za domaće, prirodno uzgojeno meso s provjerenim podrijetlom.
Jesu li Hrvati nesvjesni vrijednosti vlastitog mesa?
Jedan od glavnih problema na domaćem tržištu je percepcija i navike potrošača. Dok su Talijani spremni izdvojiti više novca za suho odležano meso, hrvatski kupci često traže najjeftiniju opciju, neovisno o podrijetlu i kvaliteti.
Potrošači često nisu svjesni prednosti domaće junetine, niti razlike između svježeg mesa i onog koje je dugotrajno skladišteno i transportirano iz uvoza.
Vrijeme je za promjenu – kvalitetno meso treba ostati u Hrvatskoj
Naša firma već dugi niz godina uzgaja vlastitu junad i brine o svakom koraku proizvodnje – od ishrane do finalnog proizvoda. Naše životinje hrane se isključivo odabranim žitaricama, proizvedenim na našim poljima, a izbalansirani obrok tijekom jednogodišnjeg tova pridonosi posebnom okusu, sastavu i iznimnoj kvaliteti našeg mesa.
Dugogodišnjom tradicijom i predanim radom stekli smo iskustvo u proizvodnji visokokvalitetnog mesa, a prije gotovo tri godine otvorili smo T Bone butik specijaliziran za suho odležane steakove visoke mramoriranosti. Danas, zahvaljujući toj predanosti kvaliteti, naši su proizvodi prepoznati među najboljim restoranima, ali i među kupcima koji cijene kvalitetno meso.
No, postavlja se pitanje – zašto bi najbolji komadi našeg mesa morali završavati na tanjurima u Italiji? Zar nije vrijeme da prestanemo robovati niskim cijenama i prepoznamo vrijednost domaće proizvodnje? Hrvatska može i treba biti zemlja u kojoj se najbolja junetina ne izvozi, već ostaje ovdje – za naše restorane, mesnice i obitelji koje žele znati što jedu. Vrijeme je da se tržište promijeni. Vrijeme je da kvalitetno meso ostane u Hrvatskoj.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.