Yellow Bittern trenutno je najkontroverzniji restoran u Londonu. O Yellow Bitternu ovih dana piše i govori cijeli svijet, ne samo gastronomski: od New York Timesa do Bon Apetita, nemoguće je izbjeći Yellow Bittern. Što je Yellow Bittern?
Mali restoran sa samo 18 mjesta, koji ne radi vikendima ni navečer. Yellow Bittern radi samo za ručak i nudi gostima dva seatinga, u 12 i u 14 sati. Yellow Bittern nema web stranicu i prima samo gotovinu. Stol u Yellow Bitternu može se rezervirati telefonom ili, vjerovali ili ne, razglednicom. Yellow Bittern ne prihvaća rezervacije webom.
Hrana je navodno nepretenciozna, srčana, s jakim irskim i određenim francuskim i baskijskim utjecajima. Chef i suvlasnik Hugh Concoran navodno je komunist. Sve je ovo zanimljivo, donekle ekscentrično, ali svakako nedovoljno da bi Yellow Bittern postao najkontroverzniji restoran u Londonu o kojem, eto, govori baš cijeli svijet. Kako je i zašto Yellow Bittern postao najkontroverzniji restoran u Londonu? Zato što je chef Concoran u jednom postu na svom privatnom Instagram profilu opravdano izvrijeđao današnje restoranske goste kritizirajući ih zbog toga što prečesto dijele male tanjure i, ovo je najvažnije, zbog toga što premalo piju ili uopće ne piju alkohol.
Gospodin Concoran napisao je kako se podrazumijeva da gost dolazi u restoran jesti i piti. Hugh Concoran bezuvjetno je u pravu. Restoranski ručak bez vina , piva a i drugih alkohola) prilična je besmislica ako nije zdravstveno uvjetovan. Vino i drugi alkohol sastavni su dio pravog restoranskog doživljaja i restoranskog rituala. Nema ničeg goreg nego kad uz tanjure pune hrane u restoranima vidimo čaše pune vode, bez vinskih čaša.
Razumijemo trend manje potrošnje alkohola, osobito za ručak, dakle, u radno vrijeme. Ali jesti u restoranu i piti samo vodu jednako je tužno kao kad idete na utakmicu a redari vas nisu pustili na tribine ili kao kad idete na koncert a u dvorani je otkazalo ozvučenje. Vino jest i mora ostati sastavni dio restoranskog rituala. Za one koji ne vole vino i druga alkoholna pića postoje razne zalogajnice nižeg ranga, specijalizirani restorani, fast food i street food lokali. Ali u pravom se restoranu zaista mora piti vino. Najtužnije od svega je da je taj truizam izazvao globalnu polemiku.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.