Iločki podrumi stekli su širi ugled i prilično masovnu popularnost zahvaljujući tramincu i graševini. Traminac je sinonim za Ilok i njegovu najveću ( i neprijeporno najbolju vinariju) dok je graševina Iločkih podruma jedna od najdugovječnijih u Hrvatskoj, o čemu svjedoči famozna Velika berba iz 2011. koja se i danas užitno pije.
Ovih smo dana kušali niz novih vina Iločkih podruma. Vina iz 2024. s navojnim čepom, uključujući traminac i graševinu, pokazuju glavne značajke lanjske berbe: kombinaciju zrelosti i svježine. Graševina s navojnim čepom izvanredna je vrijednost za novac, s dobrim gastronomskim potencijalom. Ali među vinima iz lanjske berbe najbolji je dojam ostavio Sivi pinot. Dobri poznavatelji portfolija Iločkih podruma sada će se zapitati: “Kakav, pobogu, sivi pinot?!”
Iločke podrume prvi smo put posjetili 2012. godine i nitko nas nije ponudio sivim pinotom. Iločki podrumi sve donedavno nisu buteljirali sivi pinot ili su ga držali negdje u zapećku da ga nitko ne vidi. Međutim, Sivi pinot Iločkih podruma iz 2024. godine prvoklasno je vino i jedno od najugodnijih iznenađenja lanjske berbe u cijeloj zemlji. Iločki Sivi pinot iz 2024. zrelo je vino punog tijela, s čvrstom strukturom, uljastom teksturom, dugim okusom s lako prepoznatljivim aromama zrelih krušaka, crvenih jabuka i vinogradarskih bresaka.
Ovaj Sivi pinot željeli bismo piti uz lista i romba, ražu i morskog psa, smuđa, kozice i riječne rakove, ali i uz sarmu i punjenu papriku kao i uz mljeveno meso s roštilja. Povrh svega, ovo izvrsno vino s 13,5 posto alkohola košta samo sedam eura. Drugo vino iz aktualne kolekcije Iločkih podruma koje nas se baš snažno dojmilo jest Vrhunski Chardonnay iz 2023.
Radi se o jednom od najboljih hrvatskih chardonnaya, koji se može pohvaliti jedinstvenom, vibrantnom teksturom. Iločki Vrhunski Chardonnay iz 2023. mišićavo je, intenzivno, a opet elegantno vino puno jabuka, žutog voća i bijelog cvijeća, koje doslovno pleše po jeziku. Možete ga piti uz oboritu ribu i velike rakove, kao i uz teleće kotlete, bečki šnicl, pečenu piletinu, žutoperajnu i plavoperajnu tunu i sushi s jačom ribom.
Ovo odlično vino košta samo 12 eura. Probali smo i poluslatku Graševinu s plavom etiketom s prestižnog položaja Principovac, raskošnu, koncentriranu i svježu poput siječanjskog jutra. Iločki podrumi dulje od petnaest godina održavaju iznimno visoku kvalitetu vina u različitim rangovima cijena. Stoga je logično da su Iločki podrumi izgradili podjednako uspješan status i u maloprodaji i u restoranima.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.