Usprkos jutrošnjim minusima i mrazu, proljeće je definitivno počelo. Što znači da je došlo vrijeme za vikende na moru ili u unutrašnjosti Istre. Stiglo je i vrijeme za objavljivanje naše redovite godišnje liste najboljih istarskih konoba. Budući da je u Hrvatskoj poslije pandemije napokon zaživjela kultura rezerviranja mjesta u restoranima, listu objavljujemo dovoljno rano kako bi svi oni koji planiraju provesti vikend u Istri mogli osigurati svoj stol.
Evo, dakle, sedamnaest najboljih istarskih konoba za predsezonu. Na listi nema nekoliko uglednih imena poput Morgana ili Bateline, jer oni kompleksnošću svog gastronomskog sadržaja nadmašuju format konobe.
Alla Beccaccia je uzoran primjer nove moderne istarske konobe pojačane vrhunskom vinskom kartom. Alla Beccaccia predstavlja poslovni i gastronomski model za konobe u unutrašnjosti Istre za idućih desetak godina.
Manje formalni lokal obitelji Fernetich, koja upravo preuređuje svoj legendarni gastrohotel San Rocco, spada među konobe s dodatkom sadržaja: ribanje tartufa na pizzu pred gostom, nekoliko vrlo dobrih šampanjaca i posebni sezonski meniji čine Primiziu vrlo upmarket konobom. Rustikalno uređenje svrstava Primiziu u konvencionalne, ugodne, prijateljske konobe.
Parenzana, smještena u lijepoj staroj kući u mjestu na rubu Buja, može se pohvaliti živim škampima, netom ubranim vrganjima, dobrim tartufima i zaista veoma korektnim kuhanjem. La Parenzana spada među najugodnija iznenađenja na istarskoj sceni konoba unatrag dvije godine.
Malo selo nije moderna, nego rustikalna, starinska, neodoljivo šarmantna konoba koja poštuje sva pravila žanra, kao i glavna pravila ugostiteljstva. Pa tako ima i pisanu vinsku listu, što neki puno skuplji istarski restorani i dalje nemaju. U Malom selu kuha se tehnički korektno, a posebno su dobri u fritajama s raznovrsnim sezonskim gljivama.
Jure ima odličnu ribu i vrlo dobre paste, koje se spektakularno prezentiraju. Da vlasnici duboko ne preziru vino, Jure bi bio treći na ovoj listi. Ili drugi. No, Jurin vinski servis jedan je od najgorih u Istri.
Kantinon je visokoprofesionalna konoba smještena u velikoj, ugodnoj bivšoj kantini s puno stolova nasred rovinjske rive. Hrana je vrlo lokalna, srdele na savor možda najukusnije među svim istarskim konobama, vinska lista uglavnom korektna a cijene, nažalost, previsoke za žanr konobe.
Bokoon je nevjerojatno pitoreskno mjesto kraj mora u autokampu, koje uspijeva rekonstruirati autentičnu atmosferu konobe. Hrana je ukusna, tehnički ispravno pripremljena, meniji se stalno šire na sve kvalitetnije sastojke, vinska lista prilično je zanimljiva a cijene više nego prijateljske.
Nono je možda najpopularnija konoba u Istri. vakako jedna od dvije ili tri najpopularnije, u što smo se višekratno osobno uvjerili jer je Nono pun bilo koji dan u tjednu u bilo koje doba dana. Sezonski sastoji poput šumskih gljiva i divljih šparoga, kao i i solidna kvaliteta mesa i ribe, dobre su Nonove strane. Kuhanje je katkad, nažalost, pomalo industrijsko i neprecizno. Vinska lista neobično je bogata za uobičajene kriterije istarskih konoba.
Konoba Marka Fakina, jednog od najvažnijih istarskih vinara, već je godinama uvjerljivo najprofesionalniji restoran u Motovunu. Meso je uvijek veoma dobro, tartufi su pravi, živi a ne zamrznuti kao od većine drugih lokalnih ugostitelja, a vinska lista bitno šira od Fakinova portfolija. Pogledi s Fakinove terase smještene u Starom gradu, više su nego senzacionalni.
Vela vrata nepretenciozna su konoba koja koristi dobre sastojke. U Velim vratima znaju kuhati, a cijene mogu biti nevjerojatno niske. Vinski servis zaostaje za hranom, no terasa spada među najbajkovitije u Istri.
“Cerovlje je zbog blizine Učke idealno odredište za ručak ili večeru na putu za Istru. A u Cerovlju se nalazi veoma privlačna konoba 2. Peron, koja redovito drži prve divlje šparoge i prve bijele tartufe. 2.Peron ima i vrlo dobre steakove i paste.
Novigradske Tri palme senzacionalna su vrijednost za novac. Salatu od rakovice, salatu od hobotnice, dvije gigantske porcije paste sa škampima i školjkama i butelju Malvazije Bastian, lanjske smo jeseni platili točno 100 eura.
Buščina je jedan od najjačih brendova među svim istarskim konobama. Dugogodišnja vlasnica i chefica Fabijana Miljanović prije dvije se godine povukla iz posla. Novi vlasnici nisu ničim kompromitirali Buščininu reputaciju. U Buščini smo jednom naišli na toliko velike žive škampe da bi na njih bili ponosni i vlasnici vrhunskih, skupih ribljih restorana.
Rino je ugledna konoba u vlasništvu vinske obitelji Prelac. Rino se bavi prilično preciznim kuhanjem tradicionalnih istarskih jela, poput odlične, guste jote i njoka sa šugom od divljači. Cijene su iznimno prijateljske. A Momjan je sam po sebi spektakularan.
U Jadruhima smo nedavno ručali izvrsnu špaletu s palentom i još boljeg pečenog kozlića. Na području Vižinade, jednog od epicentara istarskog vinarstva, baš i nema osobito dobrih restorana,tako da Jadruhe srdačno preporučujemo.
Puli Pineta je ugodna je seoska konoba s nekoliko prilično originalnih jela poput krepkih fuža sa škorupom, bigula s kobasicom i teleće plećke s krumpirom. Porcije su velike, cijene korektne, vinska lista premala ali možete računati na pouzdano vrhunske Matoševićeve Grimalde.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.