Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Alla Beccaccia upravo postaje jedan od najboljih hrvatskih restorana izvan fine dininga 

Alla Beccaccia je u subotu za vrijeme ručka bila rezervirana do posljednjeg stola. To iznenađuje s  da je Alla Beccaccia zadnje dvije godine u vrhunskoj formi. No, profesionalna deformacija navikla nas je da uvijek pogledamo što ostali gosti naručuju i piju li buteljirana vina. U gotovo svim istarskim konobama, neovisno o njihovoj kvaliteti, taj odgovor bi bio negativan. Neki je put prilično žalosno što sve gosti naručuju za piće. Ali neki put to i nisu krivi gosti.

Mnogi istarski ugostitelji u vitrinama drže preskupa vina koja nemaju veze s kvalitetom koju žele prodati, vinske karte su im neartikulirane a veći broj njih živi u uvjerenju da publika želi piti rubno pitka rinfuzna vina. U Alla Beccacci smo se uvjerili što se može postići kad vinsku kartu formirate sa znanjem, ali i pametno formirate cijene. Rezultat: svaki od desetak stolova u restoranu naručio je barem jednu buteljku vina.

Vinski servis u Alla Beccacci je na razini fine dininga i vidi se da je suvlasnik sommelier. Izbor čaša za svako vino je drukčiji, vina se naravno otvaraju i toče pred gostima, a veliki dio vina se dekantira, što naravno izaziva zanimanje gostiju. Vinska karta je pametan presjek istarske vinske scene s najboljim proizvođačima. Mi smo naručili šampionsku Santa Elisabettu braće Benvenuti iz 2019. godine. Koja stoji 75 eura, što je korektna cijena kojoj jednostavno nismo mogli odoljeti.

Što se tiče hrane, tu je Alla Beccaica još jača. Gotovo sve što smo probali bilo je izvanredno i postavlja novi standard za hrvatske restorane koji se ne bave fine diningom. Sve, ne samo istarske konobe. Dugo kuhani jezik boškarina serviran je kao u nekom zabavnom gastronomskom bistrou, jedinstvenog i slasnog okusa. Pečena skuta lokalne mljekare Latus servirana s ciklom primjer je atraktivne, minimalističke posvete okruženju restorana.

Veliki pobjednik predjela bili su bili i izvrsni suhomesnati proizvodi, među kojima nam je najbolja bila izvrsna panceta. U Alla Beccacciu nažalost još nisu stigle šparoge. Doći će sljedeći tjedan pa će se naći i na jelovniku. Tako smo među paštama naručili posutice sa zeljem i godinu dana odležanim Kumparičkinim sirom koji je igrao pivotalnu ulogu na tanjuru, i fuže s domaćom šalšom i istarskim kobasicama.

Iskreno, ne sjećamo se kad smo dobili toliko tehnički perfektno skuhanu paštu s  umacima u istarskim konobama. Tko god se brine oko pašte u kuhinji Alla Beccaccie zaslužuje najveće pohvale. Glavna jela nisu nimalo zaostajala. Perfektno pečen tomahawk steak čisti je prikaz obvezne u pripremi ovako bogatih komada mesa, od izražene Maillardove reakcije, preko odmaranja nakon pečenja i serviranja na vrućim tanjurima do soljenja krupnom soli. Alla Beccaccia uz tomahawk poslužuje i Chiavalonovo maslinovo ulje posebno napravljeno za meso. Inače intenzivan komad mesa, u Beccacci je postao elegantan.

Iznimno meka i slasna teleća koljenica pod pekom nije zaostajala za fantastičnim steakom, u društvu mariniranog crvenog kupusa i odličnog kelja. Prilozi su jednostavni, ali ukusni i napravljeni s mjerom, da ne zasjene glavne proteine. Posebno nam se svidjela salata.

Alla Beccacia je pokazala da kvalitetu može gotovo konstantno držati i u gužvama vikendom. Što je još jedan dokaz da je Alla Beccaccia ne samo jedan od najboljih restorana u Istri već i šire. Veliku količinu hrane za četvero platili smo 230 eura. Jedna trećina je otišla na vino. Fantastična vrijednost za novac. 

ALLA BECCACCIA

Ulica Pineta 25, Fažana

HRANA +4/-5  VINO 4 SERVIS +4  AMBIJENT -4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.