Budweiser na Kvatriću godinama je bio naša omiljena roštiljarna. Cijene su bile korektne, pljeskavice vrlo dobre, bifteci odlični a vinska karta iznenađujuće kompetentna za standarde zagrebačkih roštiljarni i zalogajnica. Nažalost, negdje poslije pandemije Budweiser se počeo igrati s cijenama, što je eskaliralo tijekom inflacije pa je sada postao jedna od najskupljih roštiljarni u Zagrebu, svakako skuplja od lanca Batak.
No, Budweiser, koji drži veoma širok raspon jela, najviše se zaigrao s cijenama kad je riječ o pizzama. Jutros smo na webu pregledali menije zagrebačkih pizzerija, pa smo ih usporedili s cjenikom pizze u Budweiseru. Vjerovali ili ne, osnovne pizze u Budweiseru, koje zaista nisu osobito užitne i na kojima ne možete pronaći ni San Marzano rajčice ni fior di latte (što su postali standardi boljih zagrebačkih pizzerija). Pizze u Budweiseru koštaju, dakle, više nego u najboljim zagrebačkim pizzerijama.
Cijene malih pizza u Budweiseru počinju s 12 eura, a velike s 13 eura. U Franko’s Pizza & Baru, službeno najboljoj pizzeriji u Hrvatskoj i službeno 14. najboljoj pizzeriji u Europi izvan Italije. Old School pizze počinju, međutim, već sa 8,90 eura za Vesuvio, klasičnu pizzu sa šunkom. Old School Say Cheese sa četiri sira košta 9,50 eura, a miješana pizza 9,80 eura. Kad je pak riječ o velikim, raskošnim napolitanama, Franko’s je i tu jeftiniji od Budweisera. Marinara košta 9,50 eura, a Margherita 10 eura.
Dakle, pizza, i to mala, u pivnici/roštiljarni/zalogajnici Budweiser skuplja je dva do tri eura nego u četrnaestoj najboljoj pizzeriji u Europi izvan Italije, koja koristi bitno bolje i skuplje sastojke od Budweisera! Budweiser jednako loše prolazi i u usporedbi s drugim poznatim zagrebačkim pizzerijama.
Primjerice, Margherita u Parku u Martićevoj košta 9 eura, dakle tri eura manje nego u Budweiseru, a miješana pizza 11 eura što je još uvijek jeftinije nego u Budweiseru. U Publicu u Voltinom, gdje se tijesto za pizzu radi po recepturi glasovite O’Hare, Margherita i Vesuvio koštaju manje od 11 eura. Male pizze u Karijoli, prvoj modernoj pizzeriji u Zagrebu, također su jeftinije id Budweiserovih pizza. Ponovimo, sve ove pizzerije, koje su u osnovnim pizzama jeftinije od Budweisera, koriste bitno bolje i skuplje glavne sastojke ( rajčicu i mozzarellu) od Budweisera, koji sudeći po opisu na webu na Margheritu ne stavlja čak ni mozzarellu.
Budweiser je i obiteljska gostionica, pa kad subotom i nedjeljom ondje nahrupe obitelji s djecom, klinci žele jesti pizzu. Stoga si Budweiser dopušta više cijene za pizzu nego neusporedivo bolje zagrebačke pizzerije. Međutim, kad potrošači jednom prestanu doživljavati Budweiser mjesto koje nudi dobar omjer vrijednost za novac, cijeli njegov sada uspješni poslovni model bit će ugrožen.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.