Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veliki Vlado Krauthaker sinoć je u prepunom i veselom kastavkom Kukuriku predstavio svoja raritetna vina

Vlado Krauthaker živa je legenda hrvatske vinske scene. Vidjelo se to sinoć u prepunom kastavskom restoranu Kukuriku, gdje je gospodin Krauthaker u petak osobno predstavio svoja vina. Krauthaker je  jedan od utemeljitelja moderne hrvatske vinske scene. Vinarija Krauthaker već trideset godina proizvodi niz etiketa od različitih sorti i aktivno obnavlja neke izgubljene i križane sorte.

Vino K2, primjerice, koje se jučer točilo u Kukuriku sastavljeno je od deset sorti. ”Više ni ja ne znam koje su točno, u kojim omjerima i kako su tretirane,” rekao je Krauthaker veseloj publici u šali. Bijeli i crni K2 kuriozitet su na hrvatskoj vinskoj sceni. Ta se vina nigdje ne mogu kupiti ni naručiti u restoranu. Osim u Kastvu u Kukuriku. Naziv nema veze s najtežim usponom na svijetu, već označava dva ista početna slova imena Krauthaker i Kukuriku. I briljirala su na prezentaciji, posebno crni K2 u kojem je dominirao merlot i koji se gotovo savršeno spojio uz jelo od sipe.

I ostala vina na ovoj zaista neobičnoj vinskoj večeri, bila su vrijedno iskustvo. Blauburger, cuvee frankovke i portugisca iz 2022. osvojio nas je šarmom i pitkošću. No najbolje vino večeri bila Graševina iz izborne berbe prosušenih bobica, veličanstveno vino koje ispred sebe još ima niz godina. Kuhanje Kukurikuovog tima sasvim je dobro pratilo velikog vinara.

Carpaccio od brancina lijepo je otvorio večeru, a soufflé od bakalara s redukcijom bijele ribe pokazao je da Kukuriku itekako može kuhati kreativno i stvarati zanimljive okuse. Posebno je dobra bila redukcija bijele ribe. Parmigiana je dobila autentični kvarnerski dodir sa škampina na pariški. Bila je jedno od najboljih jela večeri i stil u kojem bismo voljeli da Kukuriku nastavi. Rimski njok i sipa bili su jedno od jačih i obilnijih jela, ali ništa manje kvalitetno. Dalmatinska pašticada je već imala nekih mana, ponajprije u suhoći mesa. Ali spoj dalmatinske pašticade i kutjevačkog Blauburgera vrijedio je dolaska u Kukuriku.

Nenad Kukurin je pametno preskočio tradicionalne deserte hrvatskih restorana i za kraj poslužio više vrsta sireva uz graševinu. Takav kraj večeri treba biti norma u većini hrvatskih restorana. Vinska večera Krauthakera i Kukurikua pokazala je kontinuitet na hrvatskoj sceni, u lijepom ambijentu Kastva i odličnoj veseloj atmosferi. Lijepo je što je publika podržala ovu večeru u zaista velikom broju. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.