Čajevi zadnjih godina osvajaju svijet. Nije riječ o tome da se promijenila kultura. Čaj će uvijek ostati ponajprije dio azijske kulture. Ali zahvaljujući internetu, online trgovini i rastu kineskog turizma, počinjemo otkrivati u čemu je čar čaja i kako njegovu veličanstvenu filozofiju možemo ugraditi u svoje stresne zapadne živote. Prije nekoliko mjeseci otišli smo na radionicu kineskih čajeva u Tea Time One. Iza brenda Tea Time One je zagrebačka obitelj Kalvi, vodeći stručnjaci za kineske, japanske i tajvanske čajeve u ovom dijelu Europe.
Kalvi se čajevima bave godinama i uvoze neke od najboljih i najteže dostupnih čajeva na svijetu. Davor Kalvi autentični je promotor čajne kulture. Kalvi ne priča puno ni glasno, ali njegov edukatorski talent je nesporan. Radionice Tea Time One koje Kalvi vodi u butiku Tea Time One u zagrebačkoj Ilici, koncipirane su tako da na njih mogu doći ljudi koji o čaju ne znaju baš ništa i dobiti zaista relevantne informacije o čaju bez mistifikacija kojih je tržište čaja puno, dok se dugogodišnji obožavatelji čaja mogu vraćati na radionice da im nikad ne bude dosadno, jer svaka nosi nove podatke i detalje koji s vremenom dobivaju drukčiji značaj.
Nakon kratke pauze, Tea Time One ove subote počinje novi ciklus svojih klasičnih radionica posvećenih kineskim i japanskim čajevima. U Ilici 151 u subotu u 11 sati održat će se radionica kineskih čajeva. Općenita je preporuka da se o čajevima počne učiti s Kinom.
Kinezi su izmislili čaj i proizvode gotovo sve stilove čaja, pa su kineski čajevi logično polazište za učenje i istraživanje. Prva radionica na koju smo otišli u Tea Time One prošloga rujna bila je posvećena japanskim čajevima i bila je fascinantna. Ali tek na listopadskoj kineskoj radionici neočekivano smo se zaljubili u čajeve i počeli ih svakodnevno piti i proučavati.
Kultura čaja našim je krajevima još egzotična, pa i govor o čaju uvijek djeluje pomalo pretenciozno. Ali u čaju zaista nema ničeg pretencioznog ni diskriminativnog. Čaj se pije radi druženja, vedrine, smirenja i uživanja u životu kroz prisutnost u trenutku, stvari na koje prečesto zaboravljamo. Kako izgledaju radionice kineskih čajeva u Tea Time One možete pročitati OVDJE, a u nastavku donosimo pet razloga koji bi vas mogli inspirirati da u subotu ujutro počnete učiti o njima.
Čaj je drugo najkonzumiranije piće na svijetu nakon vode. Dobar dio ove statistike otpada, naravno, na mnogoljudnu Aziju, ali čaj je odavno i dio britanske kulture a zadnjih desetak godina osvaja cijeli svijet. Ipak, da biste shvatili u čemu je čar čaja i kako čaj može uljepšati vaš život otkrivajući vam koliko različitih čajeva može dati jedna ista biljka, skromni čajevac, preporučljivo je probati pravi, vrhunski kineski čaj. U Kini, gdje je prema predanju čaj još 2737. prije Krista slučajno izmislio car Shen Nung kad mu je list čajevca slučajno pao u vodu koju je prokuhavao za piće, proizvode se neki od najnevjerojatnijih, najosebujnijih i najmirisnijih čajeva na svijetu, većina kojih po utjecaju na zdravlje i životnu energiju spada u superfood. Nijedno piće ne može tako brzo i lako preporoditi tijelo i um kao dobar čaj.
Ako vam TikTok ni Red Note nisu otkrili koliko Kinezi mogu biti cool, čajevi će vas uvjeriti u to. Kineska proizvodnja čaja je ogromna, ambiciozna, stručna, sofisticirana, uvelike ekološka i nevjerojatno raznolika. Čaj se proizvodi u pola Kine i svaka od čajnih regija na tom golemom području ima svoj stil, svoje čajeve, svoju filozofiju i neke nevjerojatne, posve ekskluzivne prakse. Najbolji kineski čajevi su raskošni, autentični luksuzni proizvod koji košta fraktal cijene vrhunskih vina, whiskeya ili drugih pića. Kroz čaj i običaje vezane uz čaj, poput simpatičnih čajnih ljubimaca, upoznat ćete zanimljive nove koncepte svakodnevnog života koji mogu obogatiti i vaš.
Čaj se priprema uvijek istim, vrlo jednostavnim procedurama koje naučite za pet minuta i ne zahtijevaju skupu ni kompliciranu opremu. Sama priprema, miris čaja, grijanje vode, prelijevanje i točenje, ugodan je i zabavan proces koji uvodi u uživanje u mirisima i okusima čaja. Već prvi gutljaj čaja smiruje i normalizira nervni sustav. Pravi lapsang souchong, pu-erh ili fini kineski zeleni čaj, u sekundi će vam srediti živce i oraspoložiti vas i nakon najstresnijih dana.
Čaj nikad nije isti. Čak i kada pijete isti čaj, sa svakim prelijevanjem on se mijenja i postaje izražajniji. Čak i kad kupujete istu vrstu čaja od istog proizvođača, on je od berbe do berbe malo drukčiji, a različite stilove, okuse, mirise i karakter kineskih čajeva teško je nabrojati. Koliko god dugo istraživali i kušali kineske čajeve, nikad vam neće biti dosadno, ništa se neće ponavljati i nikad nećete sve znati.
Perfekcionizam i život u budućnosti nas ubijaju. Čaj, međutim, stvara naviku uzimanja mikropauza i koncentriranja na miris, na izgled šalice, nešto što je pred vama. Već samo grijanje vode kad ste ljuti ili tužni i poznati miris vašeg omiljenog čaja, ili iščekivanje okusa novog čaja kojeg prvi put kuhate, funkcioniraju kao meditacija i terapija. Ne morate se ni truditi, događa se samo od sebe, a kad se ponavlja svaki dan sve se pomalo počne mijenjati nabolje. Kineski rituali čaja puni su malih simpatičnih poteza i simbolike osmišljene da vas i ljude s kojima možda pijete čaj što prije otkače od dnevnih briga i okrenu onome što zaista vrijedi u životu.
Na Redditu možete pronaći desetke threadova posvećenih istoj temi: kako je čaj ljudima promijenio kvalitetu života. I svi kažu isto: postali su zdraviji, fizički i mentalno, razvili su bolji osjećaj i pažnju prema sebi, upoznali nove ljude koji jednako vole čaj, uspostavili su stvarniju, intimniju vezu s drukčijim kulturama ali iznad svega, dobili su novi interes, veselje u svakodnevnici, nešto što obogaćuje naizgled banalne trenutke i daje im dubinu i značenje. Čak i površno upoznavanje s čajem donosi neki pomak koji ostavlja traga. Zato je čaj sve popularniji.
Ilica 151, Zagreb
subota 15.03.2025. u 11:00
subota 29.03.2025 u 11:00
Cijena 68 eura, ulaznice možete kupiti OVDJE
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.