Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Miro Par izvješćuje sa svečane proslave dvije važne godišnjice vinarije Antunović, održane u Zagrebu

Sjećam se kad sam prvi put posjetio vinariju Antunović u Slavoniji. Pio sam njihov Chardonnay Reserve Grand Selection 2020. i to, nota bene, u količinama koje nisu preporučljive. Na putu prema doma zaustavila me policija.

“Gospodine…”, reklo je službeno lice čim me zaustavilo, “jeste li što pili večeras?”

“Jesam!”, priznao sam.

Policajac je nakon toga zatražio vozačku i prometnu te izvadio blokić iz stražnjeg džepa.

“Što ste pili, Miroslave?”, bio je služben dok je upisivao podatke s moje vozačke dozvole.

“Piši Žilavku!”, rekao sam mu, “Chardonnay i tako ne bi znao napisati!”

Što da ja njemu objašnjavam, pomislio sam, da je to vino s 13.5% alkohola odležano 18 mjeseci u bačvi od slavonskog hrasta. Da je njegova boja zlatno žuta, a miris slojevit i kompleksan. Srednjeg intenziteta. Da je vino kremozno, punog tijela i izražene svježine. Okus je dugotrajan i pamtljiv.

Jesam li mu to trebao objašnjavati? Pa, jasno da nisam. Koliko će zbog toga taj okus biti dugotrajan i pamtljiv, međutim, to nisam mogao ni pretpostaviti.

Nakon toga me naime, supruga uvijek i svugdje morala voziti jer broj bodova koje sam tada osvojio bio je sasvim dovoljan da nešto i izgubim – vozačku dozvolu na devet mjeseci!

Branimir Turk i Jasna Antunović

Upravo zato me iznimno obradovala pozivnica za proslavu velike obljetnice vinarije Antunović,  a koja je slavila 20 godina od sadnje vinograda i 15 godina od otvaranja vinarije, u hotelu koji se nalazio svega par stotina metara od mog stana pa sam mogao i pješke bez supruge.

U hotelu Amadria Park Capital, naime, u Jurišićevoj ulici na kućnom broju 22, gospođa Jasna Antunović i njen sin Branimir odlučili su nam ispričati i predstaviti svoju uzbudljivu vinsku priču. Iza njih je mnoštvo bitaka, a rezultat svih tih bitaka je sve ono dobro što su sinoć prezentirali u punoj dvorani gore spomenutog hotela; sedam vina iz Grand Selection serije i jedno arhivsko vino kojim su nas počastili za kraj…

Da počnem možda, evo, ipak od početka. Od Rosea koji nas je dočekao na samom ulazu. Savršeno je odgovaralo da upravo Rose Pinot Noir Grand Selection iz 2024. otvori ovo dvosatno predstavljanje grand selection vina Antunović koje je pametno osmislio Vinski klub i koje je bez ikakve sumnje bilo najznačajniji vinski događaj u Zagrebu u zadnjih godinu dana.

——-

Elem, poznato je da je gospođa Jasna Antunović stručnjakinja za bijela vina, a njezin sin Branimir Turk, koji se osim u Zagrebu školovao i u Bordeauxu gdje je stekao zvanje vinskog konzultanta, stručnjak je za crna.

Jasna Antunović začetnica je proizvodnje vrhunskih vina u Erdutu, a njezin pristup vinarstvu doveo ju je do Decanterove platinaste medalje za jednu od njenih suhih graševina. Karakteristike bijelih vina obitelji Antunović Turk su visoka svježina, elegancija, ali ponajviše kontinuitet kvalitete. Uslijed toga, vinarija Antunović je pouzdana vinarija, a to je najveći kompliment koji se jednoj vinariji može dati.

Pri tome gospođa Jasna ali ni njezin sin Branimir, nisu poput nekih vinara istupili u prvi plan, tiskali majice sa svojim likom ni snimali podcaste, već su sve to prepustili svojim vinima, a oni su, eto, stali iza njih.

Prvo vino nakon rosea s kojim je predstavljanje vina započelo bila je Graševina Tradition Grand Selection iz 2021. Jasna Antunović dobila je gore spomenutu medalju za graševinu iz 2017, a ova serija iz 2021. nastavak je, čini se, te legendarne berbe.

Sva vina iz premijerne linije imaju potencijala za dugo trajanje, a ova graševina možda i ponajviše. Graševina Tradition nasljednica je Graševine Premium, osvajačice platinaste medalje na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Graševina Tradition dugo odležava u hrastu ali je drvo izvrsno integrirano u vino. Ona je široka, kremasta i sortno jako intenzivna.

Slijedio je Chardonnay Reserve Grand Selection iz 2020. To je ono vino koje sam na početku spomenuo i zbog kojega sam ostao bez vozačke dozvole. Chardonnay je gotovo idealna internacionalna sorta za erdutski terroir. Erdutski su chardonnayi topli, maslačni, veliki u tijelu ali zadržavaju svježinu i teško im je odoljeti.

Ovaj put sam ipak samo degustirao jer je večer bila dugačka, a preda mnom su osim Jubilee Reserve bila još crna vina za koja je najviše zaslužan Branimir Turk, i koja bez ikakve sumnje postavljaju nove standarde za slavonska crna vina proizvedena od francuskih sorti.

Tango Grand Selection i Cabernet Franc Grand Selection iz 2020. najekspresivnija su crna vina Erdutskog vinogorja. Prepuna su crvenog voća, trešanja, višanja i ribizla, a posjeduju i cvjetne arome, svilenkaste tanine i veoma snažan i dug okus. Riječ je zbilja o velikim vinima koja donose duh desne obale Bordeauxa u istočnu Slavoniju.

Cabernet franc Grand Selection iz 2020. vinarije Antunović suzdržano je, strogo, aristokratsko vino srednjeg tijela, s naglašenom svježinom i dugim aftertasteom po malinama i čokoladi.

Ljudi okupljeni u velikoj dvorani Amadria Park Hotela Capital u Jurišićevoj ulici, kućni broj 22, u nekoliko navrata spontano su zapljeskali nakon što su kušali ova njihova crna vina.

Uslijedilo je dobro strukturirano vino Cabernet sauvignon 2021. To je bogato ali opet suzdržano, svježe i otmjeno vino, koje se odlično slaže s hranom i koje bez obzira na godište  ima dobru strukturu. Ono, međutim, što su svi očekivali s velikim uzbuđenjem, bilo je posljednje vino koje su nam mama i sin Antunović Turk pripremili za kraj ove vinske večeri.

Riječ je o jednoj od najvećih hrvatskih graševina. Arhivskom vinu iz 2010. godine, Premium graševini koja sadrži najbolju harmoniju sortnih odlika i godine u kojoj je grožđe ubrano. 

Nakon gutljaja te limitirane serije, a čiji okus traje tridesetak sekundi pri čemu se ni malo ne gubi sortnost, jedna od posjetiteljica oduševljeno je uzviknula: “Jesmo li mi ovo zaslužili?”

Gospođu ne poznajem, može biti da je ona to nečim ipak zaslužila, ali sebe dobro znam i bilo mi je zbilja žao što smo, među ostalim i zbog mene, otvarali ovu bocu. Ova Premium graševina je svakako zaslužila bolje!

Logika je ipak nalagala da se ovo nevjerojatno vinsko putovanje kroz dvadeset godina vinarije Antunović zaključi upravo s ovako nečim senzacionalnim.

Na putu prema doma, ovoga puta pješke, nitko me nije zaustavljao a baš sam imao želju nekome, pa makar predstavniku represivnog aparata i bez obzira na posljedice, pohvaliti se sa svim vinima koja sam konzumirao tijekom ove zaista važne vinske promocije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.