Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRAZNIK KAVIJARA U REIMSU Poširanog divljeg brancina s oklopom od Petrossian kavijara platili smo 89 eura. Vrijedio je svaki cent. Ni tartar od jegulje nije bio loš

La grande georgette hotelski je fine dining restoran Marriottova srednje luksuznog hotela La Caserne Chanzy smještenog točno preko puta jedne od najljepših katedrala na svijetu.

La grande georgette, u kojem smo prvi put jeli prije dvije godine, drastično je povećao ambicije. U rano proljeće jelovnik je prepun perigordskih crnih tartufa: posebni petoslijedni meni s tartufima košta 250 eura.

A i neka jela bez perigordskih tartufa podjednako su raskošna. Tipičan je primjer poširani brancin s velikim štitom od kavijara skrivenim pod sjajnim zlatnosmeđim želeom od ribljeg demi glacea. Poširani brancin i kavijar strastveno se vole.

Jedno od najboljih jela koje smo ikad probali bio je upravo file poširanog brancina s puno kavijara u Ramseyevu restoranu  u londonskom hotelu Claridge’s prije petnaestak godina.

Jučerašnji brancin u centru Reimsa također ulazi u kategoriju zauvijek nezaboravno. Prvo, brancin je bio savršen i okusom i onom nježnom a čvrstom teksturom ispravno poširane divlje ribe. Drugo, toliko kavijara nikad nismo dobili ni na jednom komadu ribe ili mesa. I to ne bilo kojeg kavijara, nego Petrossianove oscietre. A Petrossian je Bentley među kavijarima.

Osim zauvijek nezaboravnog brancina s kavijarom, koji košta opravdanih 89 eura, u La grande georgette večerali smo i prelijepi tartar od jegulje i teletine s daikonom u dashiju od bergamota. Ni ostala jela nisu razočarala, samo su ostala pomalo blijeda u usporedbi s brancinom, kavijarom ali i tartarom od jegulje i teletine.

No, šampanjac koji smo pili uz večeru bio je dostojan najboljeg kavijara. Riječ je o Entre Ciel et Terre, poznate biodinamičarke Françoise Bedel. Tako originalan, eskspresivan šampanjac baziran na meunieru iz 2016. godine zaista se ne može uspoređivati s 99 posto šampanjaca koje smo dosad probali. A probali smo ih tisuće. 

Struktura je Krugovski čelična, tekstura Perignonovski svilenkasta a bouquet herbalan, cvjetan, citrusan i ultramineralan, s dodirom mokrog kamena. Okus je intenzivan, s dugim mineralnim, slanim završetkom.

Ovaj genijalni šampanjac u restoranu košta 95 eura, a u vinoteci blizu restorana 66 eura. Dakle, razlika između restoranske i maloprodajne cijene iznosi oko trećine. Ne tri puta, nego trećinu. Što je, naravno, posve nesklapno s logikom hrvatskog formiranja restoranskih cijena vina.

La grande georgette u ovogodišnjem izdanju značajno pojačava ne baš spektakularnu restoransku scenu glavnog grada Champagne.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.