La grande georgette hotelski je fine dining restoran Marriottova srednje luksuznog hotela La Caserne Chanzy smještenog točno preko puta jedne od najljepših katedrala na svijetu.
La grande georgette, u kojem smo prvi put jeli prije dvije godine, drastično je povećao ambicije. U rano proljeće jelovnik je prepun perigordskih crnih tartufa: posebni petoslijedni meni s tartufima košta 250 eura.
A i neka jela bez perigordskih tartufa podjednako su raskošna. Tipičan je primjer poširani brancin s velikim štitom od kavijara skrivenim pod sjajnim zlatnosmeđim želeom od ribljeg demi glacea. Poširani brancin i kavijar strastveno se vole.
Jedno od najboljih jela koje smo ikad probali bio je upravo file poširanog brancina s puno kavijara u Ramseyevu restoranu u londonskom hotelu Claridge’s prije petnaestak godina.
Jučerašnji brancin u centru Reimsa također ulazi u kategoriju zauvijek nezaboravno. Prvo, brancin je bio savršen i okusom i onom nježnom a čvrstom teksturom ispravno poširane divlje ribe. Drugo, toliko kavijara nikad nismo dobili ni na jednom komadu ribe ili mesa. I to ne bilo kojeg kavijara, nego Petrossianove oscietre. A Petrossian je Bentley među kavijarima.
Osim zauvijek nezaboravnog brancina s kavijarom, koji košta opravdanih 89 eura, u La grande georgette večerali smo i prelijepi tartar od jegulje i teletine s daikonom u dashiju od bergamota. Ni ostala jela nisu razočarala, samo su ostala pomalo blijeda u usporedbi s brancinom, kavijarom ali i tartarom od jegulje i teletine.
No, šampanjac koji smo pili uz večeru bio je dostojan najboljeg kavijara. Riječ je o Entre Ciel et Terre, poznate biodinamičarke Françoise Bedel. Tako originalan, eskspresivan šampanjac baziran na meunieru iz 2016. godine zaista se ne može uspoređivati s 99 posto šampanjaca koje smo dosad probali. A probali smo ih tisuće.
Struktura je Krugovski čelična, tekstura Perignonovski svilenkasta a bouquet herbalan, cvjetan, citrusan i ultramineralan, s dodirom mokrog kamena. Okus je intenzivan, s dugim mineralnim, slanim završetkom.
Ovaj genijalni šampanjac u restoranu košta 95 eura, a u vinoteci blizu restorana 66 eura. Dakle, razlika između restoranske i maloprodajne cijene iznosi oko trećine. Ne tri puta, nego trećinu. Što je, naravno, posve nesklapno s logikom hrvatskog formiranja restoranskih cijena vina.
La grande georgette u ovogodišnjem izdanju značajno pojačava ne baš spektakularnu restoransku scenu glavnog grada Champagne.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.