Standardna cijena malog tartar bifteka u Zagrebu kreće se između 15 i 20 eura. Za 15 do 20 eura gost dobije 100 do 150 grama mesa, koje nije izrađeno za stolom, i nešto tosta i maslaca. Le Gaulois je velika turistička braserija u centru Reimsa, u pješačkoj, turističkoj zoni.
Gaulois nema veze s ozbiljnom gastronomijom. Radi se o tipičnom turističkom restoranu, ali o poštenom turističkom restoranu. Tartar biftek u Gauloisu težak je oko 250 grama, sjeckan je rukom, poslužuje se uz veliku košaricu hrskavog pomfrita i uz brdo zelene salate s vinegretom od senfa.
Sve to košta točno 20 eura, dakle kao duplo manji zagrebački tartar biftek bez salate i pomfrita. Često putujemo u Francusku pa znamo da je govedina ondje skuplja nego u Hrvatskoj. Radna snaga barem je malo skuplja nego u Hrvatskoj, a poslovni prostori blizu Katedrale u Reimsu, jedne od najveličanstvenijih na svijetu, vjerojatno nisu jeftiniji nego u Zagrebu.
Pa se ovdje prirodno postavlja sljedeće pitanje: kako je moguće da je veliki tartar biftek u centru glavnog grada Champagne, poslužen s puno priloga, značajno jeftiniji od tartar bifteka u Zagrebu, koji se poslužuje samo s tostom?
Uz tartar biftek i vrlo korektnu toplu salatu od kozjeg sira, popili smo dosta čaša Cattierova Blanc de Blancs šampanjca koji se toči za 11 eura. Brasserie Gaulois simpatična je krčma s golemim porcijama sasvim decentne hrane, koja je zapravo jeftinija nego u velikom broju zagrebačkih restorana. More da ne spominjemo.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.