Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zlatna školjka u Martićevoj jedan je od najuspješnijih i najboljih kvartovskih restorana u Zagrebu

Pola sata poslije podneva na Zagreb se izlio jači pljusak. Ušli smo u Zlatnu školjku da bi pobjegli od kiše, a usput smo odlučili nešto i pojesti.

Vlasniku je bilo malo neugodno jer nas nije imao gdje smjestiti. Premda je ponedjeljak najgori restoranski dan u tjednu, svi su stolovi u Zlatnoj školjki bili zauzeti. Pa smo odlučili sjesti na terasu. Vani nije bilo prehladno, oko 14 stupnjeva, a tenda je junački izdržala žestoku glasnu kišu koja se smirila tek sat kasnije, oko pola dva.

U tih sat vremena na terasi u Martićevoj pojeli smo jedan od najboljih, ako ne i najbolji klasični riblji ručak u Zagrebu unatrag barem godinu dana.

Prvo smo naručili svježi bakalar perfektno pahuljaste teksture u umaku od paprika, maslina, luka i mrkve. Bakalar nas je snažnim  okusima podsjetio na jedno jelo od bakalara koje smo lani probali u Lisabonu, svjetskoj prijestolnici bakalarske gastronomije. A zatim su nam donijeli savršeno pečenog šanpjera.

Često se kaže da je ponedjeljak najgori dan za restoranske ribe, jer se restorani moraju riješiti riba koju nisu prodali preko vikenda.

“Kunem vam se, kovače smo dobili jutros,” ponosno je ustvrdio vlasnik Zlatne školjke. Kovač kojeg smo dobili, snježnobijelog mesa, hrskave kože, nevjerojatno sočan i delikatan, doimao se ne kao da je stigao u restoran ne jutros, nego najviše pola sata prije nas.

Zaista se ne sjećamo kad smo zadnji put u Zagrebu pojeli tako ukusnog šanpjera. Zlatna školjka demokratski je kvartovski restoran. Skupa s luksuznim šanpjerom, danas je nudila i male frigane trilje s prilogom za devet ili deset eura.

Demokratska ponuda i jednak odnos prema svim gostima, jeli oni oboritu ribu ili frigane ribice, važan su sastojak recepta uspjeha Zlatne školjke

Uz odličan ručak u Zlatnoj školjki popili smo par čaša Sauvignona Puhelek i Pinota Bianco glasovite Cantine Terlano. Jako je lijepo kad naizgled jednostavni kvartovski riblji restoran na čaše toči vina jedne od najboljih južnotirolskih vinarija.

Zlatna školjka danas definitivno spada među najuspješnije i najbolje kvartovske restorane u Zagrebu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.