Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sauvignon, Zeleni silvanac i Sivi pinot Martin Albus iz 2024. pokazuju da je najmlađi slavonski premium brend u velikoj formi

Martin Albus nastao je prije tek nekoliko godina. Vinarija Orahovica tražila je model modernizacije svoje ponude, a ondašnji glavni direktor i enolog odlučili su smanjiti prinose, unaprijediti selekciju grožđa, maksimalno iskoristiti prednosti najboljih orahovičkih vinograda, pa je tako nastao Martin Albus.

Ime je povijesno i teritorijalno opravdano. Ono je nastalo spajanjem naziva dva prestižna orahovička položaja, Martina gdje rastu frankovka i silvanac, i Albusa gdje dominiraju sauvignon i sivi pinot. Jedan je vinograd nazvan po Martinu Nagyu, koji je krajem 19. stoljeća izgradio originalni orahovački podrum. Albus je, pak, bio poznati lokalni vinogradar.

orahovica-vinograd2

Martin Albus u samo je nekoliko godina postao nacionalni bestseler, koji predstavlja izvanrednu vrijednost za novac. Martin Albus kvalificirao se na vinske liste mnogih ozbiljnih restorana, ali je vrlo popularan i u maloprodaji: u Vrutku košta tek desetak eura. Tako niska cijena za doista vrhunska vina moguća je valjda još jedino u Slavoniji.

Glavna enologinja Orahovice Zrinka Vinković Jergović
Berba sauvignona Martin Albus

Ovih smo dana probali tri mlada Martina Albusa iz lanjske berbe, problematične u kvantiteti ali superiorne kvalitetom. Sivi pinot jedan je od rijetkih hrvatskih sivih pinota koji uspješno variraju na rubu pinota gris (alsaški, uljasti, vrlo zreli stil) i venecijanskog pinot grigia (svježi, lepršavi stil).

Martin Albus Sivi pinot iz 2024. godine vrijedi 88 do 90 bodova. Na nosu je pun zrelih krušaka s nešto crvenih jabuka i marelica, i ima dug, intenzivan okus s bogatim, vrlo zrelim završetkom. Pili bismo ga uz smuđa, pastrvu, čak i šarana s ražnja (Orahovica je jedan od vodećih hrvatskih proizvođača slatkovodne ribe) ali i uz zapečene štrukle, fritaju s vrtnim šparogama, kuhanu šunku, punjena jaja i razne druge hladne uskršnje divote. Zeleni silvanac najpoznatije je orahovičko vino. Zeleni silvanac u raznim je verzijama, od klasične visoke zelene boce pa do malih serija desertnih vina, dobio bezbroj međunarodnih priznanja.

Zeleni Silvanac Martin Albus iz 2024. godine herbalno je vino s blagim notama zelenih jabuka i vinogradarskih bresaka, i s dobrim kiselinama koje su precizno integrirane u elegantnu teksturu ovog lakopitkog vina. Zeleni silvanac Martin Albus doima se zrelijim i diskretno viskoznijim od uobičajenih edicija orahovičkog Zelenog silvanca. Vino je skladno, ugodno, svježe i glatko; moralo bi se izvrsno složiti s pečenim odojkom, pečenom piletinom, sušenom riječnom ribom kao i klasičnim roštiljem

Sauvignon Martin Albus razvaljuje. Sauvignon Martin Albus iz 2024. osvojio je srebrnu medalju na Mundusu Vini (kao z Sivi pinot i Zeleni silvanac), ali žiri mora da je već bio umoran jer Sauvignon Martin Albus neprijeporno zaslužuje čisto zlato. Sauvignon Martin Albus iz 2024. miriše na šparoge, pokošenu travu, livadno cvijeće i koricu limete, i još na kuhanu blitvu i špinat.

On je zelen, čvrsto strukturiran, s uzornim kiselinama, vibrantnom teksturom i perfektno zrelim okusom. Riječ je o jednom od tri najbolja slavonska i šest ili sedam najboljih hrvatskih sauvignona. Sauvignon Martin Albus treba piti uz rižoto primavera, divlje šparoge, artičoke, rajčice kad uđu u sezonu, patlidžane, kozje sireve, sav sushi osim onoga s torom i unagijem, kao i uz jodirane ribe poput trilja. Zatim još uz sirove kamenice, kozje sireve i crudo od kozica.

Sauvignon Martin Albus iz 2024. bit će jedan do naših proljetno-ljetnih svakodnevnih favorita. Zaista je neobično da se za široko prihvatljiv novac i danas u vrijeme inflacijske psihoze, mogu kupiti tako dobra vina kao što su to vina iz linije Martin Albus.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.