Debeluh u centru Brežica u subotu se napunio do tri popodne. Većina gostiju govorila je hrvatski, blizu restorana vidjeli smo mnogo automobila s hrvatskim tablicama a u restoranu smo sreli jednog dragog poslovnog partnera iz Zagreba. Debeluh se nalazi oko pola sata vožnje od centra Zagreba; jučer nam je trebalo 37 minuta od Esplanade do Brežica, s tim da se granica na Bregani prelazila kao da Schengen nikad nije suspendiran.
Logično je da je Debeluh pun hrvatskih gostiju. Debeluh je, kao što smo već jednom bili napisali, upravo ono što nijedan samobroski restoran nikad nije uspio postati: otmjeno, donekle rustikalno uređeno ladanjsko mjesto s veoma dobrom ali i lako razumljivom, naizgled jednostavnom hranom i s fantastičnom vinskom listom. Chef i sommelier Jure Tomič, koji i sam perfektno govori hrvatski, već petnaestak godina virtuozno žonglira između fine dininga i comfort fooda, s ponešto lokalnih naglasaka.
Debeluh trenutno nudi tri degustacijska menija; kratki s četiri slijeda košta 60 eura, šestoslijedni 90 a Debeluh Experience 120 eura. Može se naručivati i a la carte: cijene predjela počinju s 18 eura, a glavna jela koštaju između 45 i 50 eura. Naručili smo kratki meni koji je s pozdravom iz kuhinje i atraktivno serviranim petits fours narastao na šest ili sedam jela, više nego dovoljno za zasitan i ukusan ručak.
Amuse bouche karakterističan je primjer comfort fooda s malim dodirom elaborirane kuhinje: kobasica pečenica prekrivena je glatkom svilenkastom kremom od krumpira, na kojoj se nalaze okusom distinktivni cvjetovi maslačka. Marinirani brancin s ukiseljenim vrganjima fin je primjer ukusnog, lagano ekspresivnog fine dininga.
Tortelini s pancetom i prahom od vrganja punjeni lokalnim kremastim sirom, kupaju se u mlijeku u kojem se kuhala janjetina. Riječ je o potpisnom Tomičevu jelu, koje pripada i registru comfort fooda i fine dininga, i koje je bilo savršeno skuhano. Medaljoni filea divlje svinje poslužuju se s izvrsnim demi glaceom od divlje svinje, s knedlicama od kruha i s preukusnim pireom od celera i bučina ulja. Tomičev veprić može konkurirati za ozbiljniji fine dining.
Desert je bio spektakularan; slano-gorki sladoled od šparoga poslužen je sa slano slatkom kremom od sira, s vrhovima šparoga. Ovaj originalni cheesecake najmodernije je jelo koje smo jučer probali u Debeluhu. Što je mali problem; hrana u Debeluhu jako je, zaista jako ukusna ali nemamo dojam da se bilo što bitno promijenilo u zadnjih nekoliko godina. Debeluhu bi dobro došla mala injekcija inovativnosti.
Vinska karta spada među najbolje na zagrebačkom restoranskom području i među najbolje u Sloveniji, s gotovo enciklopedijskom listom šampanjaca i s cijelom stranicom vina Marjana Simčiča. Pili smo vrlo burgundski stilizirani Chardonnay štajerske vinarije Herga. Mitja Herga prije tri je godine preuzeo podrum i vinograde legendarnog Jože Kupljena, jednog od najvažnijih slovenskih vinara svih vremena, koji je umro 2015. godine. Popili smo i pet ili čest čaša Pol Rogera i po čašu genijalnog poluslatkog Rizlinga obitelji Prus iz Bele Krajine, koji se fino složio s cheesecakeom.
Na kraju nam je, uz staklenu skulpturu s petits fours, gospodin Tomič natočio posebnu, vrlo staru verziju Grande Champagne konjaka Tesseron, iz petlitarskog dekantera napunjenog posebno za restoran Debeluh, što piše i na boci. Tesseron je obiteljski proizvođač konjaka i vlasnik klasičnog bordeauxa Pontet Canet, čiji konjaci nemaju nikakve veze s komercijalnim konjacima i armagnacima; nema karamela, nema vanilije, nema šećera, ništa ne peče… Tesseronovi konjaci, kao i Delmainovi, eterični su, onostrani i pokazuju kako izgleda konjak koji jako dugo odležava i koji se ne proizvodi industrijskim metodama. Vrlo, vrlo dobar ladanjski ručak u idiličnim, sunčanim Brežicama platili smo 301 euro. Kao i obično, u restoranima s dobrim vinskim kartama dvije trećine računa otišlo je na vino.
Trg izgnancev 7, Brežice
HRANA +4/5 VINO -5/5 SERVIS -5/5 AMBIJENT -5/5
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.