S konobama se nikad ne može znati. U svaki lokal se ulazi s određenim očekivanjima koja mogu biti osnovana ili neosnovana. A konobe su gotovo uvijek poseban slučaj, jer se u njima mogu dobiti odlično pripremljena jela ali i jela na kojima bi se u školama išlo na direktno na popravni. Od konobe Gatto Nero u Malinskoj očekivali smo puno. Na jelovniku su hlapovi, škampi, svježa riba, paška i krčka janjetina, dio posvećen boškarinu, rižotima i svemu što se zapravo može poželjeti na otoku, pa čak i kamenice koje rijetko viđamo na Krku. Međutim, iz restorana koji nudi svu tu predivnu hranu izašli smo blago razočarani. Iz nekoliko razloga.
Prvo, imali smo osjećaj da smo neka jela preplatili. Rižoto sa škampima koji nisu najveći i najbolji primjerci stoji 29 eura. Što je više od nekih restorana koji pripremaju najbolje rižote u Hrvatskoj. Rižoto iz Gatta Nera došao je prebrzo za stol da bi bio pripremljen kako treba. Rižoto jest bio ukusan, ali nedostajala mu je višedimenzionalnost u teksturi kakvu ima pravi, propisno kuhani rižoto. Valovitosti i kremoznosti nije bilo ni u tragovima. Umjesto rižota Gatto Nero servira kuhanu rižu sa srednje kvalitetnim škampima. Nadprosječnu rižu, ali nipošto rižoto. Može se razumjeti da konoba nema svaki dan najbolje moguće škampe, ali postupak kuhanja rižota mora uvijek biti isti.
Paška janjetina ispod peke je već bila bolja, ali ne previše. Porcija janjetine stoji 28 eura s prilogom, ali je daleko od janjetine kakvu smo jeli u boljim konobama u zadnjih godinu dana. Dobili smo dojam i da se ne priprema pod pekom već u padeli, što je rezultiralo u janjetinom kojoj je nedostajalo fine slatkoće i sočnosti koja se dobiva dugom i temeljitom pripremom, ali je imala dovoljno okusa čiste janjetine da na kraju izvuče samo jelo.
Dva jela koja smo probali u Malinskoj jednostavno nisu ispunila očekivanja. Gatto Nero je otvoren cijele godine i za vrijeme našeg kasnog ručka restoran je djelovao kao mjesto na kojem se okupljaju lokalci, s nešto domaćih i stranih turista. Ambijent je također na klimavim nogama. Budući da terasa nije radila jer je bila u hladu i nije bilo vrijeme za sjediti vani, morali smo pronaći mjesto u sali, koja ima bitno lošiji ambijent od terase.
Servis je tek korektan i pomalo usporen, a na vinskom dijelu restorana bi se još moglo dosta raditi. Vino na čaše koje smo naručili se nije točilo pred nama, a cijela vinska lista traži bolji pristup. Iako se na njoj može pronaći poneka vrhunska etiketa (koja će također spaliti svačiji novčanik), lista u cjelini nema nikakav smjer ni cilj. Na koje vinske regije je orijentirana? Je li zastupljeno više cjenovnih rangova? Koje vinske stilove zapravo preferira? Sve su to pitanja na koje vinska karta Gatta Nera nema konkretne odgovore. Ručak s dva jela i jednim klasičnim palačinkama te dvije čaše vina koje se nije točilo pred nama platili smo 81 eura. Previše za ono što smo dobili.
Ulica Lina Bolmarčića 20, Malinska, otok Krk
HRANA -3 VINO -3 SERVIS 3 AMBIJENT 3
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.