Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veliki splitski chef Zlatko Marinović Noštromo i njegov unuk Stipe u subotu otvaraju luksuzni riblji restoran Triton

Zlatko Marinović vjerojatno je najvažniji dalmatinski chef iz naraštaja koji je prethodio Štefanovom i Zirojevićevom. Zlatko Marinović u svom je splitskom restoranu Noštromo postavio temelje dalmatinskom ribljem fine diningu. Noštromo se zatvorio nedavno, poslije punih četvrt stoljeća, a gospodin Marinović u subotu baš na na Dan žena otvara Triton.

Triton se nalazi na velikoj lijepoj terasi splitskog hotela Radisson Blue. Triton je, sudeći po jelovniku, ozbiljan, ambiciozni riblji restoran s ponešto luksuznih elemenata. Danas smo pregledali Tritonov meni.

Među hladnim predjelima ističu sa salata od plavog raka, invazivne štetočine s odličnim okusom i teksturom, carpaccio od jakovskih kapica i jadranska plavoperajna tuna s gusjim jetrima.

Tu su i sirove kamenice, ali i kavijar beluga koji se poslužuje samostalno, iz originalne doze. Lista juha sadrži bisque od jadranskih rakova, creme od škampa i vrganja, klasičnu dalmatinsku riblju juhu ali i juhu od morskog kamena. Topla su predjela puna raznolikih kombinacija plemenitih rakova i tjestenine. Tu su tagliatelle s repom jastoga, njoki punjeni škampima u bijeloj buzari, fettuccine s jadranskim svježim kozicama kao i tradicionalni crni rižoto od sipe.

Uz živu oboritu ribu Marinović će pripremati i živog jastoga, brudet za dvoje, gregadu za dvoje, škampe, jadranske lignje i raznovrsne jadranske školjke.

Manji, mesni dio menija sadrži par steakova uključujući janjeći ramstek.

Tritonov meni uz Zlatka Marinovića potpisuje njegov unuk Stipe, za kojeg Noštromo tvrdi da je nevjerojatno talentiran.

Tritonova vinska karta uz brojna dalmatinska vina može se pohvaliti širim izborom šampanjaca, ali i velikim bordeauxima, uključujući first growths poput Chateau Haut Briona.

Splitu kronično nedostaju ambiciozni restorani. Zapravo, osim Dvora i Kruga u Splitu trenutno ne postoji niti jedan ozbiljan gastronomski restoran: sve su drugo bistroi, gostionice, konobe i street food ili fast food lokali. Stoga je otvaranje Marinovićeva Tritona iznimno značajan događaj za splitsku i dalmatinsku gastronomsku scenu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.