Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Aurin Teranino upravo je proglašen Šampionom Festivala teranina koji se održava u Balama

Festival teranina ove se godina održava u Balama 7. i 8. ožujka. I u proljeće 2025. u sklopu Festivala teranina organizirano je ocjenjivanje raznolikih teranina. Na trećem Festivalu teranina pobijedio je Teranino Aura, vinski liker popularne buzetske obiteljske destilerije Aura, koja je najzaslužnija za nacionalnu i regionalnu afirmaciju teranina.

Aurin Teranino osvojio je 90,33 boda i oznaku IQ, Istrian Quality. Istrian Quality znači da je Aurin Teranino zadovoljio sve potrebne organoleptičke i biokemijske značajke koje zahtijevaju kriteriji za oznaku IQ. Mišel Sirotić, utemeljitelj i vlasnik Aure u petak poslijepodne primio je Veliku zlatnu diplomu, priznanje namijenjeno najboljem proizvođaču teranina. Radi se o ukupno 25. zlatnoj medalji za Aurin Teranino, pa je logično da je gospodin Sirotić izjavio kako je iznimno zadovoljan što je to jubilarno priznanje osvojio baš na domaćem terenu, u srcu Istre. Teranino je danas jedan od najomiljenijih hrvatskih likera. Teranino, kojeg Aura proizvodi od terana, desetak začina i voćnog destilata, spada među dva ili tri najprodavanija likera na hrvatskom tržištu.

Teranino je toliko masovno popularan da se njegova proizvodnja zadnjih godina raširila i izvan Istre: neke od najvećih hrvatskih destilerija počele su proizvoditi teranino. Stoga Aurina pobjeda u zaista žestokoj konkurenciji ima još veću težinu. Aurin je Teranino, među ostalim, osvojio naslov Likera godine na lanjskom britanskom natjecanju London Spirits Competition, kao i platinastu medalju na Vinistri. Aurin Teranino i danas se usprkos velikim količinama proizvodi ručno: prije dvije godine vidjeli smo da radnice u Aurinom pogonu u Buzetu ručno pune i etiketiraju svaku butelju Teranina.

Mišel Sirotić izmislio je i afirmirao moderni teranino; teranino vjerojatno ne bi postojao kao nacionalni i regionalni brend bez uistinu enormnog Sirotićeva truda oko promocije teranina. Stoga je Velika zlatna diploma iz Bala apsolutno zaslužena. Na kraju, važno je još jednom napomenuti: Aurin Teranino, kao ni bilo koji drugi teranino, nije aperitiv. Teranino se ne prije prije ručka ili večere, nego poslije ručka ili večere i u koktelima, sam u barovima i kafićima ili uz raznolike deserte. Mi ga najviše volimo uz tamnu čokoladu s crvenim voćem.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.