Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U prezaposlenom Taču ručali smo brutalno dobru mariniranu janjetinu i puno divljih šparoga

U četvrtak oko dva popodne, vlasnica i ideologinja Tača Vesna Miletić srdačno je pozdravljala goste i sa svakim prozborila nekoliko rečenica. “Uvijek treba biti u restoranu,” rekla nam je gospođa Miletić dok smo komentirali stanje na kvarnerskoj gastronomskoj sceni. “Jedino se tako može voditi briga o kontinuitetu i kvaliteti. A namirnica mora biti broj jedan.” Upravo je pažnja posvećena detaljima i zaista vrhunskim nacionalnim namirnicama dovela do eksplozije popularnosti Tača. U koji nitko ne dolazi slučajno, jer Tač nipošto nije na centralnoj lokaciji. A u četvrtak su skoro sve sale u Taču bile popunjene.

Veselo društvo pored našeg stola naručivalo je velike plate, poslovni ručkovi počinjali su i završavali namirnicama iz bogatih Tačevih ribljih škrinja, a gotovo svaki gost osjećao se kao doma u kućnoj atmosferi obitelji Miletić, iako Tač nije mali restoran. Što pokazuje koliko znači vrijedno ugostiteljsko uštimavanje.

Tač je bio pun sezonskih namirnica iz cijele Hrvatske. Kao i svaki restoran koji drži do sebe, među prvima u Zagrebu nabavio je divlje šparoge, pa smo naručili nekoliko jela sa šparogama, koja su redom bila izvrsna. Salata od šparoga s perfektno poširanim jajem izvrsno se spojila s većom količinom papra. Papar i neonski zelene šparoge prirodan su spoj. Uz više nego svježu salatu od šparoga gospođa Miletić nam je servirala škripavac iz Gospića pun okusa svježeg bilja, koji jedna obitelj radi za restoran. Škripavac treba što više valorizirati u restoranima višeg ranga.

Zvijezda našeg ručka bila je janjetina s otoka Paga. Marinirana janjetina sa školski napravljenim pire krumpirom bila je fenomenalna. Izvrsno marinirana s krupnom soli, Tačova janjetina sadržava sve što paška janjetina mora imati, od arome do lakoće koja karakterizira janjetinu u ovo doba godine. Uz janjetinu smo probali i odličnu fritaju sa šparogama i slaninom.

Tač je još jednom pokazao kako treba izgledati sezonska nacionalna kuhinja u hrvatskim restoranima. Tačeva hrana jest lagana, poletna i vibrantna baš kakva bi i trebala biti u ovo doba godine, a nakon poveće količine hrane niti u jednom se trenutku nismo osjećali teško. Publika ovakav odnos prema namirnicama, kuhanju i ugostiteljstvu redovito nagrađuje. Ručak smo započeli Drappierovim brut natureom, a nastavili s Radovanovim Sauvignonom i Papom vinarije Saints Hills, koji je uz janjetinu jednostavno briljirao. Račun smo platili 186 eura. S obzirom na kvalitetu namirnica i tehničkog kuhanja teško može povoljnije od toga. 

TAČ

Vrhovec 140, Zagreb

HRANA +4  VINO 4  SERVIS 4  AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.