Hrvatska se prehrambena industrija katkad čini siromašnom u usporedbi sa svim divotama koje se proizvode u susjednim zapadnim zemljama. Međutim, ako redovito posjećujete male butikne lance poput Mrkvice ili Veronike i ako znate što treba potražiti u velikim supermarketima, slika o hrvatskoj sceni delikatesa postaje znatno vedrija i uzbudljivija.
Posebno je važno da tu scenu čine i posve zanatski proizvođači kao i velike tvrtke poput Belja i Agrolagune. Na našu prvu Šampionsku listu za 2025. nismo uvrstili maslinova ulja, zato što maslinova ulja, kao najvrjedniji proizvod hrvatske prehrambene industrije, samostalno su i vrlo opsežno poglavlje. Evo, dakle, 16 najboljih hrvatskih gastronomskih proizvoda i brendova za 2025. godinu
Stiv Kahlina i Sanja Vladović u Zagrebu proizvode čokolade visoke svjetske klase, bilo da je riječ o mikro bean-to-bar serijama napravljenima od teško dostupnih vrsta kakaa, ili o nešto konvencionalnijim čokoladama. Taman je definitivno najbolji proizvod hrvatske čokoladne industrije svih vremena. Taman kupujemo u vinoteci/delikatesi Moments.hr u Masarykovoj ulici u Zagrebu.
Kozji sirevi obitelji Winkler, proizvedeni na njihovoj farmi u Cokunima kraj Pule, po ekspresivnosti se mogu uspoređivsti s čuvenim francuskim, švicarskim i talijanskin sirevima. Osobito su dojmljivi tvrdi dugo odležani sir i kozji brie. Kumparičkini proizvodi redovito se prodaju na pulskoj tržnici, dok ih je u Zagrebu sve teže nabaviti.
Sirevi Dominika Škode puni herbalnih, cvjetnih i mliječnih mirisa i okusa, kako zapravo miriše i kakav okus može imati paški sir doista napravljen od mlijeka ovaca s otoka Paga. Škodini su sirevi podesni za vrlo dugo afiniranje.
Crni baranjski kulen uvjerljivo je najbolji hrvatski suhomesnati proizvod koji smo dosad probali, ne računajući mikroserije ručno izrađenih pršuta od lokalnih svinja (Prtenjača, Reljanović, Tomaz). Crni kulen proizvodi se od crnih slavonskih svinja koje žive u poluslobodnom režimu uzgoja na rubu Kopačkog rita. Crni kulen, koji odležava barem šest mjeseci, može se kupiti u boljim supermarketima poput Black Konzuma u Radničkoj u Zagrebu.
T Boneovi steakovi od pasmina charolais i black angus uvjerljivo su najsočniji, najplemenitiji rezovi govedine koji se trenutno mogu kupiti u Hrvatskoj. T Boneova goveda odrastaju na farmama kod Križevaca i na Baniji. Ovo umamizirano, nadrealno bogato i meko meso može se kupiti u T Boneovu butiku u Vukotinovićevoj ulici u Zagrebu.
Slane srdele generala Gotovine snažne su, rustikalne, vrlo dugog okusa. Dovoljno su dobre da se mogu uspoređivati sa španjolskim i portugalskim zanatskim proizvodima od plave ribe. Prodaju se u boljim supermarketima i u lancu Fisherija.
Hook & Cook ribarski je i ugostiteljski projekt koji je prije pet godina počeo proizvoditi riblje konzerve u tvornici rovinjske Mirne. Srdele u maslinovu ulju najbolje su sardine koje se proizvode u Hrvatskoj.
Orbani je tri godine odležani kravlji sir velike mljekare Latus obitelji Orbanić iz Žminja, koji se prilično ravnopravno može uspoređivati s trogodišnjim parmezanom. Latusov Veli Jože, koji je šire dostupan, također je izvanredan.
The Reaper je smrtonosno ukusni koncentrat čilija zagrebačkog brenda Volim ljuto. The Reaper treba koristiti u apotekarskim količinama. Ako ne pretjerate, The Reaper može preporoditi vaše kućno kuhanje. Ako pretjerate, možda ćete morati zvati liječnika.
Sirana Špin, udaljena petnaestak kilometara od Poreča, proizvodi široki asortiman veoma dobrih kravljih, ovčjih i miješanih sireva, koji redovito osvajaju sve moguće internacionalne nagrade. Blago ljubičasti sir odležan u teranu naš je dugogodišnji favorit. Špinovi sirevi široko su dostupni.
U tvornici suhog mesa u Belom Manastiru kulen, slanina i kobasice polako se dime na bukovoj vatri. Nema umjetnog dima ni umjetne boje. Baranjska slanina s lakoćom pobjeđuje sve konkurente u rashladnom vitrinama hrvatskih supermarketa.
Obiteljska sirana iz Loborike blizu Pule proizvodi nekoliko izvrsnih sireva, nešto kičastih sireva punih loših tartufa, ali i možda najukusniji komercijalno dostupni maslac u Hrvatskoj. Vesnin maslaca prodaje se u Mrkvici.
Buretić Bregi postali su snažan nacionalni brend, čiji se suhomesnati proizvodi prodaju i u Konzumu i u Mrkvici i u Veronici. Njihova kuhana šunka može se uspoređivati s talijanskim šunkama sličnog ranga.
Zadnja stanica zanatski je ocat koji David Štampar, jedan od vodećih međimurskih vinara, proizvodi od crnog vina. Zadnja stanica aromatična je, čista, naglašeno reska i mnogo, mnogo bolja od baš svih octeva koji se mogu kupiti u supermarketima. Zadnja stanica prodaje se u malim delikatesnim trgovinama i u gastro lancu Mrkvica.
Obitelj Moravec iz okolice Varaždina godinama proizvodi različite stilove kozjih sireva. Mlijeko dolazi iz njihova stada, a mladi kremasti chevre i polutvrdi dimljeni sir mogu biti fenomenalni. Moravec ima štandove na tržnicama Kvatrić i Dolac.
Mardešić je najvažnija tvornica ribljih konzervi u Hrvatskoj. Mardešić na Dugom otoku prerađuje jadransku srdelu par sati po dolasku ribarskih brodova na otok. Lani smo promatrali Mardešićev proizvodni proces, o kojem bi trebalo snimiti dokumentarac. Mardešić je nedavno proizveo eksperimentalnu seriju konzerviranog luca, koji je izvrstan.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.