Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KRAJ FAŠNIKA Pokladni utorak zasladili smo krafnama iz Kukurikua, koje imaju najbolje tijesto i jedan od najgorih nadjeva u Zagrebu

U utorak oko pola pet popodne stali smo u red ispred zanatske pekarnice Kukuriku u Mesničkoj ulici kako bismo kupili zadnje fašničke krafne. Uspjeli smo se izboriti za nekoliko krafni s punjenjem od čokolade i lješnjaka. 

Koje su nas ostavile u nelagodnoj dvojbi. Same krafne, govorimo o tijestu, uvjerljivo su najbolje od svih koje smo ove sezone probali u Zagrebu. Kukurikove su krafne elastične i podatne, spužvaste i meke, s blagim dodirom soli koji fino kontrira očekivanoj slatkoći pokladnica. Ali nadjev od čokoalde toliko je težak, gust i zacementiran da se doima kao da je stigao iz svijeta Black Sabbatha prije pedeset godina. Ova pregusta, agresivna, teško jestiva krema usitinu pripada rustikalnoj heavy metal estetici, koja nema nikakve veze s dobrim slastičarstvom.

Nadalje, nesretni nadjev , zbog kojeg smo morali odustati od potencijalno odličnih krafni, zauzima više od polovice krafni, pa se moramo zapitati je li riječ o klasičnoj pokladnici, o nenamjernoj pogreški ili o pokušaju izrade nekog novog proizvoda, koji izvana izgleda kao krafna ali bi se trebao zvati drukčije.

Zaista je neobično i neprofesionalno što se vrhunska pekarnica poput Kukurikua upušta u amatersko slastičarstvo: kućna krema od čokolade i lješnjaka treba biti svilenkata, lagana, s jakim, distikntivnim okusima kakaa i lješnjaka.

Ovo što smo dobili u Kukurikuovoj krafni i to u pretjeranim količinama, doima se kao proizvod iz lošeg supermarketa: pekarstvo i slastičarstvo jesu donekle slične, ali istodobno i veoma različite gastronomske discipline. Tko god je radio nadjev od čokolade za Kukurikuove krafne nije savladao profesionalno slastičarstvo, ili je naprosto bio nemaran i površan. Što je zaista šteta. Kukurikuove su krafne s puno manje puno ukusnijeg nadjeva mogle biti uvjerljivo najbolje u Zagrebu.

Ovako su samo učvrstile dojam da smo, ponovno, prošli kroz sezonu loših zagrebačkih krafni i da se ni jedna šire dostupna zagrebačka krafna ne može uspoređivati s pokladnicama iz čuvene bečke slastičarnice Demel. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.