Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠPICA SEZONE Kamenice su u Vikingu ove godine manje nego inače, ali rade spektakularne lazanje s rakovicom i bijelim tartufima

“Imamo trenutno malih problema sa kamenicama. Potražnja je prevelika, a more se dosta zagrijalo. Tako da nisu velike kao prije. Ove su stare otprilike 30 mjeseci,” rekao nam je u četvrtak predvečer voditelj restorana Viking u Limskom kanalu poznatom, naravno, po kamenicama. I zaista, kad smo za naše predjelo dobili više kamenica na različite načine, one nisu bile toliko velike kolike famozne školjke iz Limskog kanala znaju u špici. Ali su bile apsolutno ukusne i prvorazredne.

Kamenice trenutno ulaze u svoju punu sezonu. Za nekoliko tjedana u Limskom kanalu se održava i Dan kamenica. Pa ipak, kamenice se još ne mogu naručivati na puno mjesta, ne samo u Istri već i diljem hrvatske. Što je naravno šteta. Pogotovo kad se vidi kako ih Viking prezentira i radi. Za početak smo naručili nekoliko svježih, nekoliko sa žara i zatim pohana.

Svježe kamenice ostavile su odličan dojam, međutim nama se najviše ali nama se najviše svidjela pohana kamenica koja je funkcionirala kao savršeni snack i kao odličan uvod u večeru koja je pokazala da je Viking jedan od najboljih jednostavnih ribljih restorana na čitavom Jadranu. Šteta je što trenutno Viking ne radi još nekoliko jela s kamenicama poput rižota ili gratiniranih, iz čistog razloga što ima superiornu namirnicu i tehničko znanje. Ali i ono što prodaju je raskošno.

Kvarnerski škamp još je taj dan plivao u Kvarnerskom zaljevu da bi navečer završio u Vikingovoj kuhinji. “Sirove poslužujemo samo ako su došli isti dan. Mislimo kako je tako ispravno,” rekli su nam u restoranu. Poslije izvrsnih škampa na red su došle velike i mesnate gratinirane jakobove kapice, a zvijezda našeg kasnog ručka bila je rakovica koja je također u sezoni. Viking ju je pripremio s fužima koji su sa slatkastim mesom rakovice postali gastronomski spektakl prepun svježih okusa i finih detalja poput blage ljutine koja je cijelo jelo podigla za nekoliko nota.

Uz manju porciju fuža s rakovicom dobili smo i vrhunski rižoto sa škampima koji podsjeća da i jednostavni riblji trebaju znati kuhati pravi rižoto što često nije slučaj. Uspit rečeno, s osobljem smo pričali o sezoni bijelih tartufa, od kojih neki osobno love tartufe za restoran. Iako nisu bili osobito zadovoljni sezonom bijelih tartufa, Viking je smislio jedno od zanimljivijih jela s najvrijednom istarskom namirnicom. Riječ je o lazanjama s rakovicom na koju se ribaju svježi bijeli tartufi. Nadamo se da će Viking i sljedeće godine držati to jelo koje zvuči veoma impresivno.

Za kraj smo dobili veliku lignju na šporko sa čipsom od krumpira, duhovitu lokalnu interpretaciju fish and chipsa koja je naravno superiorna upravo zbog superiorne namirnice. I u sredini tjedna dok još nije predsezona Viking je imao sasvim solidan broj gostiju. Što pokazuje da kvalitetni restorani uvijek imaju publiku i mogu trajati cijelu vječnost bez da se previše mjenjaju. Uz jela smo pili naš najdraži hrvatski sauvignon blanc zelenu Grimaldu, koju naručujemo gdje god možemo upravo zbog ograničenih količina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.