Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BIBICH, NOVA KOLEKCIJA Bilo i Žutina iz 2024. najbolja su mlada Bibicheva vina do danas, R3 ima veliki tržišni potencijal a Sangreal Shiraz mogao bi postati klasik mesnih restorana

Ovih smo dana kušali više novih i par starijih vina obitelji Bibich iz Plastova, najvinskijeg mjesta u Zagori: u Plastovu se , naime, uz Bibiche nalazi i vinarija Ante Sladića, koja je poslije epizode Duluma zemlje posvećene obitelji Sladić zasluženo postala nacionalno poznata. Negdje oko pretprošlog Božića kad smo posjetili podrum obitelji Bibich, doajen Alen Bibić rekao nam je da je sve bitne odluke prepustio sinu Filipu, ekonomistu i vinskom fanatiku koji je još uvijek daleko od tridesete.

U stvarnosti, stekli smo dojam da stariji i mlađi Bibić zajedno donose sve bitne odluke o brendu koji je prije mnogo godina stekao široku regionalnu afirmaciju. No, posve je nesporno da je Filip Bibić unio puno nove energije pa i drukčije filozofije u kompleksan obiteljski biznis. Utjecaj mlađeg Bibića najlakše se vidi u njegovim autorskim vinima, koja od berbe 2024. nose etiketu Superstitious.

Žutina je izvrstan orange od debita: lanjska je Žutina bila jedno od ekspresivnijih vina sjeverne i srednje Dalmacije, ali je patila od viška hlapivih kiselina i preduge maceracije. Nova je Žutina kraće macerirana, tehnički puno dotjeranija  dok je istodobno zadržala ekspresivnost berbe iz 2023. Radi se o izvrsnom autorskom vinu, koje treba piti uz srdele, šarune, inćune, skuše, sir iz mišine, pravi pršut i pancetu. Sad bismo još spomenuli i jegulje iz obližnjeg Prokljanskog jezera, ali njih nećete nigdje pronaći osim u Bibichevom restoranu i još nekoliko lokalnih konoba, pa oglašavati taj pairing nema puno smisla.

No, poletnu Žutinu Superstitious možete probati uz nigiri s unagijem (japanskom jeguljom) kakav drže svi pristojniji sushi restorani. Bilo iz 2024. bistri je, kratko macerirani debit koji osvaja vibrantnošću, svježinom, karakterom i specifičnim izrazom terroira. Bilo Superstituous vjerojatno je najbolje vino iz nove Bibicheva kolekcije, koje govori o velikim potencijalima debita, do prije desetak godina prilično zanemarene dalmatinske bijele sorte.

Bilo iz 2024. jedan je od najužitnijih debita koji se trenutno nalaze na tržištu; butelju smo popili za 45 minuta i bilo nam je žao što doma nemamo još jednu.

R3 novi je Bbichev cuvee: Bijeli R5 i crni R6 (R znači riserva) dugogodišnji su klasici vinarije Bibich, a R3 precizno je dizajnirano vino za sve dulje i intenzivnije ljetne vrućine. R3, cuvee debita, maraštine i internacionalnih sorti plijeni svježinom, hrskavošću i lakopitkošću. Radi se o možda najkomercijalnijem Bibichevom vinu, koje jednako dobro funkcionira na bazenima, u beach barovima i u bistroima: fino se slaže s ribljim carpacciom, sirovim kozicama, salatom od hobotnice, nemasnim verzijama sushija i svim mogućim proljetnim i ljetnim povrćem.

Ovih ćemo ga dana probati uz prve divlje šparoge. R6 je supstancijalno, sočno ali opet lakopitko crno vino, koje s 12, 5 posto alkohola i uz činjenicu da se može piti blago rashlađeno, rješava težu jednadžbu brojnih jadranskih ugostitelja: kako prodati crno vinu ljeti. R6, s puno veselih voćnih mirisa i okusa sa sasvim blagim, diskretnim taninima i s vrlo mnogo svježine za kriterije dalmatinskih crnih vina, može se točiti i po najvrućim ljetnim danima, a osobito fino ide uz roštilj, tunu na žaru, sirovu tunu, tartar biftek ili tartar i carpaccio do janjetine. R6, baziran na plavini i babiću, primjer je supstancijalnog ali veoma pitkog dalmatinskog crnog vina, koje je cijenom šire prihvatljivo. Naposljetku, probali smo još i Sangreal Shiraz iz 2021. koji je, dakle, odličan u svom žanru.

Što znači da je sočan, prepun crnog i crvenog voća, s dobrom strukturom, ugodnom teksturom i opet vrlo mnogo svježine. Sangreal Shiraz traži bifteke, odležane steakove i janjetinu s ražnja. Vina Bibich svojedobno su bila razmjerno teška; trebalo im je jako dugo vremena. Vina Bibich nove generacije postala su svježa i pristupačna, a nisu izgubila na osobnosti. To je ujedno jedna od najvećih vrijednosti koje je mladi Filip Bibić donio u Plastovo.

Filip Bibić pripadnik je novog naraštaja hrvatskih vinara koji će osigurati da njihove obiteljske vinarije uspješno funkcioniraju u idućih nekoliko desetljeća: Olga Visintin, Gianna Kozlović, Sanjin Pilato, Matteo Poletti, Branimir Turk, Martina Krauthaker, Filip Bibić, Josip i Ivan Miloš… jamče modernost, stabilnost i održivost hrvatske butikne vinske scene, koja predstavlja najvitalniji dio nacionalne vinske industrije. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.