Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JESU LI ROŠTILJARNE POSTALE SKUPE? U Budweiseru ćevapi u kajmaku, krigla piva i šopska salata koštaju oko 25 eura (185 kuna)

U predinflacijsko doba zagrebačke su roštiljarne simbolizirale dobru vrijednost za novac. Znali ste da ćete se u svakoj poznatijoj roštiljarni ozbiljno najesti i popiti kriglu piva ili čašu vina za pedeset do najviše sedamdeset kuna. Sada samo jedna porcija ćevapa, doduše oveća, može koštati više od 100 kuna.

Jutros smo na webu prolistali cijene u popularnim zagrebačkim roštiljarnama. Glavna mjerna jedinica za cijene bili su nam ćevapi, jer su ćevapi i dalje najprodavanije pojedinačno mesno jelo u hrvatskom restoranima. Evo kako danas izgleda raspon cijena ćevapa u Zagrebu. Najjeftinije ćevape pronašli smo u Starom kotaču gdje mala porcija s pola lepinje košta 6,90 eura. Međutim, Stari kotač prodaje ćevape i na komade. Jedan ćevap košta 1,15 eura, što znači da standardna porcija od deset ćevapa u Starom kotaču zapravo košta 11,5 eura.

U nedavno renoviranoj Mitnici, standardna porcija ćevapa košta 7,40 eura. Svi prilozi, uključujući lepinju, naplaćuju se posebno. U Batku, najvećem lancu grill restorana u Hrvatskoj, porcija od sedam ćevapa košta 7,60 eura, a porcija od 10 ćevapa 9,60 eura. I u Batku se kao i u nizu drugih roštiljarni prilozi naplaćuju posebno.

U Magazinskoj kleti cijene ćevapa počinju s 8 eura, a u pivnici Bir ćevapi u lepinji koštaju 8,30 eura (zanimljivo je da se u zagrebačkim roštiljarnama više uopće ne spominju ćevapi u somunu, nego samo u lepinji). U Tvornici pljeskavica Kosta ćevapi koštaju 9 eura, a najskuplji su u vrlo popularnoj pivnici Budweiser, gdje deset ćevapa (300 grama) s lepinjom košta 12 eura, a ćevapi u kajmaku s lepinjom 14,30 eura, dakle skoro 110 kuna. S kriglom piva i osnovni roštilj u Budweiseru košta, dakle, između 16 i 20 eura, ili 150 kuna po osobi, a sa šopskom salatom (6,20 eura) može doći do 25 eura ili 185 kuna.

Priloge poput pomfrita i zapečenog graha nismo računali: oni koštaju oko pet eura. E sada, jesu li roštiljarne postale preskupe? S jedne strane čini se da nisu, jer vrlo dobro rade. S druge strane, jeste li prije samo tri godine mislili da ćete ćevape u kajmaku, pivo i salatu plaćati skoro 200 kuna? Vjerojatno niste.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.