Vižinada je možda i najjača vinska mikrolokacija u Istri. Na relativno malom području smjestilo se nekoliko važnih istarskih obitelji koje kontinuirano unapređuju hrvatsku vinsku industriju. Neki od njih, također, grade atraktivne vinarije koje bi dodatno trebale ubrzati vinski turizam u Vižinadi.
Međutim, jednom kad gosti završe s turom vinarija trebali bi negdje otići i jesti. Što u Vižinadi nije najlaške. Čini nam de da se izbor svodi na samo jedan restoran. Koji nije loš, naprotiv. Riječ je o popularnoj konobi Jadruhi. U nedjelju smo nazvali konobu Jadruhi i pitali možemo li rezervirati stol za vrijeme ručka. Osoblje pristojno reklo da imaju gužvu ali da rezervaciju možemo dobiti nešto kasnije, oko 16:30. Na što smo pristali.
Kad smo došli u dogovoreno vrijeme, Jadruhi su i dalje bili krcati gotovo do zadnjeg stola. Što ima svoje razloge. Prvi je, naravno, što su Jadruhi smješteni u atraktivnom okruženju više nagrađivanih vinarija.
Drugi je efikasno i profesionalno osoblje. U rijetkim se konobama mogu naručiti dobra buteljirana vina, a u još manje njih diskutirati s osobljem koje bi vino išlo uz određeno jelo. Sve to je naš odlični mladi konobar znao i pokazao volju za dodatne korake u vinskom servisu.
Pohvalio nam se da ubrzo polaže ispit za sommeliera, što bi svaki mladi konobar trebao napraviti. Osim u vinskom servisu, osoblje je odlično u preporukama hrane. Koja je nadprosječno dobra za svoj žanr. Sve što smo probali u Jadruhima može se potući s višim ešalonom istarskih konoba u autentičnosti i tehničkoj izvedbi.
Ručak smo započeli špaletom koja je bila izvrsna, ali i jako dobrim umakom od vina i maslinovog ulja koji bi se bez problema mogao poslužiti s tjesteninom u nekom puno jačem restoranu. Uz zaista odličnu špaletu prilog je bila palenta. Šteta je, međutim, što ovo malo toplo predjelo nije na stalnom jelovniku, ali nam je osoblje također profesionalno reklo kako špaletu imaju samo u ovom periodu godine, do otprilike Uskrsa jer je tad najbolje kvalitete.
Njoki s obrazima boškarina također nisu na stalnom jelovniku, ali i oni zaslužuju mjesto na pisanoj karti. Idealno kuhani njoki bili su dosta dobra podloga još boljim, izrazito mekim obrazima od boškarina koji su dubokim umakom upotpunili kalorični nedjeljni ručak.
Još jedna od zvijezda našeg ručka u Jadruhima bio je kozlić s krumpirićima, koji je bio moćan i tehnički dobro pripremljen. Kao ni ostala jela, kozlić nije bio na stalnoj ponudi već ga Jadruhi pripremaju samo određenim danima. Jadruhi još pripremaju dosta jela od ribe, ali nekako smo dobili dojam da je pravi forte restorana u nepretencioznim mesnim jelima, koja odražavaju njegovo okruženje.
Sve što smo probali u Jadruhima bilo je vrlo dobro do odlično, što je posebna pohvala s obzirom na broj gostiju. Jedna od zamjerki bi ipak bila netransparentnost vinske karte, u kojoj su vina cjenovno označena po kategorijama pa se dalje dogovarate s osobljem. Koliko god je naš mladi konobar bio uslužan i profesionalan, restorani bi trebali imati pisanu kartu svojih vina u ponudi da gosti mogu odlučiti koliko će potrošiti na vino. Uz ručak smo pili Deklićev cabernet sauvignon, a račun smo platili 99 eura.
Jadruhi 11, Jadruhi
HRANA 4 VINA +3 SERVIS 4 Ambijent +3
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.