Iako smo gotovo cijelu Istru zadnjih godina prošli uzduž i poprijeko, gastronomski najnaprednija hrvatska regija uvijek može ostaviti prostora za iznenađenja. Tako smo se, primjerice, pozitivno iznenadili u Žminju gdje smo u subotu ručali u konobi Puli Pineta.
Konoba Puli Pineta je standardni primjer istarske konobe u malom mjestu. Sa svim pozitivnim i negativnim stranama. Ambijent je klasično kućni sa simpatičnim starinskim namještajem, a servis nam se čini obiteljski. Međutim, najvažnije pozitivne i hvalevrijedne aspekte istarskih konoba Puli Pineta je objeručke prigrlila. To znači da jelovnik nije prevelik i dobro je fokusiran, konoba se nije pretvorila u steakhouse kao brojne kvazi istarske konobe, u određenoj je mjeri orijentirana na sezone i lokalne namirnice.
Upravo ta lokalnost posebno dolazi do izražaja. Puli Pineta u Žminju radi neka jela koja se ne mogu probati skoro nigdje drugdje u Istri. I to tehnički veoma uspješno. Kao primjerice paštu sa škorupom koju smo prvi put probali upravo kod njih. Riječ je o starom radničkom i na prvi pogled siromaškom jelu. Što se drugo može reći o tjestenini sa malo umaka od mlijeka. Ali ovdje je riječ o tradicionalnom receptu mikrolokacije koji bi se mogao dodatno valorizirati. Priprema je jednostavna. Dan prije se ugrije mlijeko, škorup s vrha se odvoji i rastopi na laganoj vatri. Zatim se sve umiješa sa paštom. Rezultati su izvanredni. Umak je bogat i okrepljujući, dok su fuži bili perfektno kuhani. Ovakva prava starinska jela zaista bi trebalo više promovirati, a rado bismo ih voljeli vidjeti i u nekim ambicioznijim istarskim restoranima.
A sve drugo što smo probali u Puli Pineti? Također je bilo na razini zadatka. Pašta biguli s kobasicama također evociraju prošloa, definitivno skromnija vremena, ali su podjednako ukusna i nostalgična. Biguli su križanac tagliatella i špageta samo su nešto kraći, pa se ne mogu onim poznatim potezom vilice lijepo jesti već se morate oko svakog komada dobro potruditi.
Za glavno jelo smo naručili pečene kobasice s kiselim kupusom i teleću plećku s krumpirom. Kobasice su bile moćne i izvrsno su se složile s nešto blažim kiselim kupusom, dok je dugo iskuhavana teleća plećka jedno od onih utješnih zimskih jela koja bi u ovo dobra godine trebala raditi svaka konoba. Uz teleću plećku jako se lijepo složio čips od krumpira.
Puli Pineta nam se najviše svidjela autentičnost. Umaci za pašte rade se iz temelja bez dodataka iz supermarketa. Krumpir nije kupovni iz leda već ga kuhinja sama priprema. Kobasice su domaće, kao i određene recepture koje kao da su izašle iz pradavnih vremena. Negativne strane Puli Pineta dijeli s mnogim istarskim konobama. Iako se nalazi neposrednoj blizini vrhunskih vinarija, drži ravno jedno dobro buteljirano vino, Matoševićevu crnu Grimaldu. Koja je odlična i za koju nam je drago što je našla mjesto na “vinskoj karti”. Ali izbor u Istri bi trebao biti veći i bolji. Pogotovo zato što hrana Puli Pineta to zaslužuje. Ručak za dvoje s dosta hrane i buteljkom crne Grimalde platili smo 98 eura.
Karlov vrt 1, Žminj
HRANA 4 VINO -2 SERVIS +3 AMBIJENT 3
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.