Trešnjevačka Gola u Badalićevoj ulici jedan je od tri najvažnija Novovalna zagrebačka restorana. Novi val u ovom slučaju znači da se elaborirane kulinarske tehnike spajaju s ultimativno sezonskim sastojcima u posve neformalnim, pomalo punkerskim ambijentima. Bekal i Sopal druga su dva tipična zagrebačka Novovalna restorana (pridjev namjerno pišemo s velikim slovom, kako bismo naglasili i stilsku oznaku).
Michael i Maria Gross Austrijanci su koji su se prije više od deset godina preselili u Sloveniju, pa su u selu Kungota na samoj slovensko-austrijskoj granici otvorili jednu od najuzbudljivijih štajerskih vinarija. Vinogradi obitelji Gross nalaze se, međutim, nešto dublje u slovenskoj unutrašnjosti, oko Halozea blizu Ptuja.
Vinarija Gross proizvodi impresivna prirodna vina, koja nisu oštra i bizarna kao previše prirodnih vina s ovih prostora, nego su elegantna i čista. Naši su favoriti sauvignon blanc Colles i furmint (šipon, pušipel) Gorca. Grossovi buteljiraju i rizling, traminac, crni pinot kao i nekoliko kupaža. Vina su neobično jeftina za tako visoku kvalitetu i terroirsku ekspresivnost.
Na Grossovu web shopu najskuplja butelja Colles košta 27 eura, a jeftinije se mogu kupiti za 12 eura, što je senzacionalna vrijednost za novac. Vinarija Gross u srijedu 26. veljače gostuje u Goli, jednom od uzbudljivijih zagrebačkih bistroa. Chefica Lucija Jergović za Grossovo je gostovanje pripremila petosljedni meni s puno sezonskog povrća.
Meni se otvara predjelom od cikle, radiča i domaće ricotte. Slijede kokošji ajngemahtec, pa svinja i korabica; svinju zastupa carsko meso. Tu je još i Cacio e pepe od kelja, mizune i naranče, da bi se ova kasnozimska večera zasladila kivijem sa savoiardima. Michael Gross predstavit će pjenušac od furminta, sauvignon Colles, furmint Iglič, Rizling, Pinot Noir i jedno iznenađenje. Cijela ova gozba košta 60 eura po osobi. Ne znamo gdje se ovih dana u Zagrebu može toliko piti i jesti za 60 eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.